Dívčí pěvecký sbor SPgŠ Kroměříž

středoškolský dívčí sbor • Kroměříž


založen v roce 1966

středoškolský sbor

zřizovatel Spolek přátel SPgŠ Kroměříž, VOŠPS a SPgŠ Kroměříž

VOŠPS a SPgŠ Kroměříž
1. máje 221
76701 Kroměříž



Umělecké vedení

Mgr. Jiří Jablunka

sbormistr

Kronika sboru


2019

červenec

Otvírání studánek - pocta Bohuslavu Martinů

Koncert se konal u příležitosti 60. výročí úmrtí B. Martinů (1890–1959) v rámci jubilejního 20. ročníku Festivalu Hudba v zahradách a zámku v Kroměříži a Dnů zahrad a zámku Kroměříž 2019. V první části koncertu zazněla vokální tvorba B. Martinů z cyklů Písničky na jednu stránku, Česká říkadla, Petrklíč nebo z baletu Špalíček. Představil se komorní sbor složený ze sboristek 1.A, následovala sólová vystoupení studentek 3.A Z. Hradilové a S. Zpěvákové. Poté vystoupil DíPS se skladbami a capella nebo za klavírního doprovodu Evy Kočařové.
Po přestávce již byl prostor věnován slavné komorní kantátě Otvírání studánek, kterou scénicky ztvárnily dívky 1.A pod vedením Mgr. Pavlíny Kolaříkové. Naše sólistky doplnil barytonista Tadeáš Hoza, jenž se též ujal recitace, hudební doprovod zajistili posluchači konzervatoře Jakub Křivánek, Natálie Garguláková (housle) a Barbora Housová (viola).

sborpajda.rajce.idnes.cz/Otvirani_studanek_-_pocta_Bohuslavu_Martinu



2019

červen

Otvírání studánek - pocta Bohuslavu Martinů
Kroměříž, skleník Květné zahrady, CZ



2019

duben

Aula pedagogické školy se opět rozezněla

Aula Střední pedagogické školy Kroměříž se v pondělí 8. dubna opět rozezněla krásnými tóny. Dívčí pěvecký sbor si pod vedením sbormistra Jiřího Jablunky připravil Jarní koncert spojený s křtem profilového CD, klavírního doprovodu se tradičně ujala Eva Kočařová. Akce byla podpořena také dotací města Kroměříže.
Program koncertu zahájily Moravské dvojzpěvy Antonína Dvořáka, následovaly skladby J. Swidera, E. Crocker, O. Gjeila a dalších. S lidovými písněmi z Čech a Moravy se poté ke sboru připojily i dívky z prvního ročníku. Další blok pak náležel čtvťačkám, pro které to bylo jedno z posledních vystoupení, a tak jsme mohli obdivovat trio KM2 i sboristky ze 4. A. Během koncertu zazněla i soutěžní skladba mladého nadějného skladatele Jana Nowaka Holka poctivá, kterou jsme mohli nedávno slyšet v podání všech soutěžících sborů na Hudebním festivalu středních pedagogických škol.
Pak už přišel na řadu avizovaný křest CD. Sbormistr Jiří Jablunka pozval do čela sálu vzácné hosty, příbuzné někdejšího dlouholetého sbormistra Jana Štěpánka, od jehož úmrtí uběhlo již pět let, a požádal je, aby se stali kmotry. Nové CD tedy do světa vypravila hned pětice kmotrů: syn Jana Štěpánka Jan, pan Stanislav Štěpánek, bratr někdejšího sbormistra, Romana Dluhošová, pedagožka SPgŠ Kroměříž a současně sboristka z první sborové třídy profesora Štěpánka, předsedkyně sboru Karolína Čechová a pochopitelně i sbormistr Jiří Jablunka.
Koncert uzavřely Láska opravdivá, k níž se připojily i někdejší sboristky (jak s oblibou říkával Jan Štěpánek „bývalky“) přítomné v sále, a píseň Tancovala a neznala.

www.ped-km.cz/studium/stredoskolske-studium/pevecky-sbor/pevecky-sbor-stalo-se/



2019

duben

CD Láska opravdivá (Dívčí pěvecký sbor SPgŠ Kroměříž)



2019

únor

Premiéra skladby Holka poctivá (Jan Nowak)
Kroměříž, Kino Nadsklepí, CZ



2018

červen

47. Florilege Vocal de Tours
Tours, FR

Diplom za účast



2018

květen

Kroměřížské dívky strávily týden ve Francii

První červnový týden prožila třicítka členek Dívčího pěveckého sboru SPgŠ Kroměříž ve Francii. Ve dnech 1. – 3. 6. 2018 se sbor zúčastnil 47. ročníku prestižní mezinárodní soutěže Florilège Vocal de Tours. Mezi smíšenými tělesy z celého světa se sice náš sbor nestal laureátem žádné z udělených cen, ale do obou soutěžních vystoupení daly dívky maximum. Všichni jsme zažili dostatečnou dávku inspirace, spontánních setkání i společného muzicírování. Naše cesta pokračovala prohlídkou nádherných zámků a zahrad na Loiře (Villandry, Ambois, Chambord), nevynechali jsme ani druhou nejstarší gotickou katedrálu Nottre Damme v Chartres.
Po zbytek pobytu jsme měli zázemí u rodin v partnerském městě Kroměříže – Châteaudun, kde se naší výpravy ujali členové spolku Přátelé Evropy. Po přijetí na radnici spolu s delegací v čele s kroměřížským starostou jsme se soustředili na koncert v kostele St. Valerian, kterým započaly oslavy 50. výročí partnerství těchto měst. Náš pobyt jsme zakončili krátkou exkurzí Paříže s plavbou po Seině.
Naše účast na soutěži se konala pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, koncert v partnerském městě Châteaudun pak zaštítil starosta Kroměříže Mgr. Jaroslav Němec. Akce byla podpořena dotacemi města Kroměříže a Zlínského kraje, neobešla se ani bez výrazné finanční pomoci sponzorů.



2018

květen

Premiéra skladby Ej, dava (Jan Nowak)
Jihlava, CZ




2018

duben

Reprezentovali jsme naši vlast

Dívčí pěvecký sbor SPgŠ Kroměříž se v pátek 13. dubna vydal na cestu do Maďarska. Byli jsme
pozváni do krásné Budapešti při příležitosti koncertu sborů ze zemí Visegrádské 4 v rámci tradičního Budapešťského jarního festivalu. Z krásného paláce Vigadó jsme byli doslova unešení, celá Budapešť je ale nádherná. Po akustické zkoušce našeho repertoáru, který tvořila česká a moravská hudba, jsme poznávali město. Prošli jsme se po nábřeží Dunaje kolem Parlamentu, na druhém břehu pak navštívili Rybářskou baštu, hrad a Citadelu se Sousoším svobody, odkud lze vidět celou Budapešť. Prohlídku v centru zakončilo Náměstí Hrdinů a bazilika sv. Štěpána.
Slavnostní koncert začal v 19 hodin. V programu jsme byli zařazeni po polském sboru Veraicon, po našem vystoupení kontrast doplnil mužský sbor slovenských učitelů (SZSU) a maďarský
smíšený sbor Vox Caelestis. Velký koncertní sál zajistil skvělou akustiku i příjemnou atmosféru jak nám na pódiu, tak i v hledišti. Byl to krásný zážitek a další nová zkušenost do budoucna. Všichni jsme si to moc užili. Teď už se můžeme plně připravovat na soutěž Florilege Vocal de Tours ve Francii, kam se vydáme na konci května.



2018

duben

Reprezentace ČR v maďarské Budapešti

Dívčí pěvecký sbore SPgŠ Kroměříž ve dnech reprezentoval ČR na koncertu zemí V4 v Budapešti – A festive concert by the choirs of the V4 countries: Choral Celebration – Music is for Everyone, který v rámci Budapešťského jarního festivalu (Budapesti Tavaszi Fesztivál) pořádalo sdružení KÓTA - Association of Hungarian Choirs, Orchestras and Folk Ensembles.
Spolu s námi zde v nádherných prostorách Pesti Vigadó zpívali SZSU - Spevácky zbor slovenských učiteľov, sbor Veraicon z Polska a maďarský sbor Vox Caelestis.



2017

listopad

Kroměřížské dívky se mezi světovými sbory neztratí

První listopadový víkend se 36 zpěvaček z Dívčího pěveckého sboru SPgŠ Kroměříž spolu s dirigentem Jiřím Jablunkou a klavíristkou Evou Kočařovou zúčastnilo 31. ročníku mezinárodní sborové soutěže PRAGA CANTAT 2017. Soutěžní vystoupení v kategorii mládežnické sbory se konalo v pátek odpoledne. Program jsme uvedli renesanční skladbou Orlanda di Lassa Echo, pokračovali jsme v lidovém tónu (Za naším huménkem a Čepení Zdeňka Lukáše) a závěr patřil hebrejské milostné písni Kalá Kallá (Eric Whitacre). V této kategorii po nás soutěžilo dalších 5 vynikajících sborů (Rusko, Slovinsko, Indonésie, Itálie, Polsko).

Večer následovala kategorie duchovní hudba, ve které v našem podání zazněly náročné skladby jako Ave verum corpus F. Poulenca nebo dvojsborová Ave Maria (Angelus Domini) od Franze Biebla.

Na vyhlášení výsledků jsme čekali celou sobotu, během které jsme však využili krásného počasí k exkurzi po Praze. V kategorii mládežnických sborů jsme se umístili s velkým nadšením ve ZLATÉM PÁSMU a v kategorii duchovní hudba jsme získali STŘÍBRO. Zakončení večera proběhlo formou zábavy s živou hudbou přímo v Národním domě Na Vinohradech, kde celá soutěž probíhala.

Přes obrovskou konkurenci 20 sborů z různých zemí Evropy a Asie sbor získal další diplomy do sbírky, kterými se může pyšnit. Celý festival vyhrál smíšený sbor z lotyšské Rigy, který byl opravdu excelentní! A my? My jsme nasbíraly spoustu nových zkušeností a skvělých zážitků, které si uchováme v paměti po celý život. Děkujeme za vše, pane sbormistře!

Aneta Zouharová



2017

listopad

Praga Cantat 2017
Praha, CZ

Zlaté pásmo v kategorii mládežnické sbory
Stříbrné pásmo v kategorii Duchovní hudba



2017

květen

Úspěch i na Vysočině

Mezinárodní soutěže pěveckých sborů při 60. FSU v Jihlavě se v kategorii ženské komorní sbory do 24 členů s povinnou skladbou zúčastnil i náš Dívčí pěvecký sbor SPgŠ Kroměříž. Do soutěžního repertoáru jsme zařadili novinkovou „Hříšnici“ mladého skladatele Jana Nowaka, který byl na soutěži přítomen a slyšel – stejně jako ostatní – své dílo v premiéře. Odbornou porotu interpretace této novinky tak přesvědčila, že mezi dalšími čtyřmi vyhrála s nejvyšším počtem dosažených bodů. Sbor si celkově vedl skvěle a umístil se v silné konkurenci 12 sborů ve ZLATÉM PÁSMU! Máme radost a spoustu zážitků jak ze samotného festivalu a koncertů, tak z krásného prostřední historického města.



2017

květen

Festival sborového umění
Jihlava, CZ

ZLATÉ PÁSMO v kategorii 1A ženské komorní sbory do 24 členů s povinnou skladbou
Nejlepší novinková skladba (Jan Nowak: Hříšnice) v kategorii 1A ženské komorní sbory do 24 členů s povinnou skladbou



2017

květen

Premiéra skladby Hříšnice (Jan Nowak)
Jihlava, CZ




2017

březen

Sbor má opět zlato!

Ve dnech 14. – 16. 3. 2017 se konal již 40. ročník hudebního festivalu středních pedagogických škol, tentokrát v Brně. Dívčí pěvecký sbor SPgŠ Kroměříž si jej stejně jako v loňském roce nenechal ujít. Soutěžili jsme s rozmanitým repertoárem a snažili se naši školu co nejlépe reprezentovat. Snaha, kterou jsme my sboristky i sbormistr Jiří Jablunka do nácviku a samotného vystoupení vložili, se nám následně vrátila. Získali jsme zlaté pásmo a k tomu několik ocenění poroty – za nejlepší provedení povinné skladby (Jubilate Deo J. Swidera), ocenění za příkladnou práci se sborem a za vynikající klavírní doprovod Evě Kočařové – korepetitorce sboru. Všichni jsme si festival naplno užili a jsme plni nových zážitků.

Kromě kategorie sborový zpěv se někteří studenti účastnili i jiných kategorií, nejlépe z nich dopadl Martin Čepica z 1.B, který získal Čestné uznání v kategorii hra na klavír. Všichni soutěžící získali plno nových zkušeností a jejich výkony byly skvělé.



2017

březen

Hudební festival pedagogických škol
Brno, CZ



2016

prosinec

Úspěšný Dívčí pěvecký sbor SPgŠ Kroměříž s 50tiletou tradicí

Dne 25. 11. 2016 se náš Dívčí pěvecký sbor SPgŠ Kroměříž spolu se sbormistrem Jiřím Jablunkou a naší korepetitorkou Evou Kočařovou v odpoledních hodinách vydal do Prahy na XXVI. Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby v Praze. Celkem se nás, sboristek, festivalu zúčastnilo 31.
Poté, co jsme se ubytovali na našem hostelu, jsme měli možnost prohlédnout si krásu vánoční Prahy. Večer nás čekala poslední zkouška před naším soutěžním vystoupením. Následující den nás čekala soutěž, ve které bylo možné získat i cenu Petra Ebena. Tu mohl získat sbor s nejlepší interpretací skladby tohoto autora. Soutěž hodnotila mezinárodní porota ve složení Prof. Jiří Kolář, Marek Valášek a Johann van der Sandt (JAR).
Soutěž probíhala v Koncertním sále Pražského Hlaholu, vyhlášení výsledků a soutěž Grand Prix pak v kostele sv. Anny – Pražské Křižovatce, která je jedním z projektů Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.
Soutěže se zúčastnilo celkem 11 sborů. V naší kategorii, smíšené sbory mládeže a dospělých od 25 zpěváků, zastupoval Českou republiku pouze náš Dívčí pěvecký sbor SPgŠ Kroměříž. Dále se v kategorii zúčastnily sbory zahraniční – 2 sbory lotyšské, sbor z Německa a Bulharska.
Po skončení soutěže jsme se vydali rozezpívat Staroměstské náměstí, kde jsme vystoupili i s ostatními sbory. Na Staroměstském náměstí jsme se mohli zúčastnit vánočních trhů, které zde probíhaly.
Další den, který byl pro nás zároveň i posledním, nás čekalo vyhlášení soutěže, ve které jsme mimořádně uspěli. Nejen, že jsme získali zlaté pásmo, ale stali jsme se také vítězi celé kategorie. A navíc jsme obdrželi Cenu Petra Ebena za interpretaci skladby Gigue.
Celá soutěž, spojená s výletem do Prahy, se nám moc líbila a jsme rády, že jsme součástí tak úspěšného sboru. Navíc v letošním roce, kdy jsme si připomněli 50 let od založení sboru, jsme již potřetí přivezli zlato ze sborové soutěže.
Terezie Podešvová, SPgŠ Kroměříž



2016

listopad

Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby s Cenou Petra Ebena
Praha, CZ

CENA PETRA EBENA v kategorii Smíšené a ženské sbory mládeže a dospělých od 25 zpěváků
ZLATÉ PÁSMO v kategorii Smíšené a ženské sbory mládeže a dospělých od 25 zpěváků



2016

červen

Svátky písní - Mundi Cantant
Olomouc, CZ

ZLATÁ MEDAILE v kategorii Mládežnické sbory do 19 let



2016

únor

Hudební festival pedagogických škol
Krnov, CZ

ZLATÉ PÁSMO, Cena za kultivovaný hlasový projev, Cena za klavírní doprovod Evě Kočařové. v kategorii Pěvecké sbory dívčí




2013

září

Mgr. Jiří Jablunka zahájil činnost jako sbormistr



2013

Jan Štěpánek ukončil činnost jako sbormistr






1983

Jan Štěpánek zahájil činnost jako sbormistr



1983

Vlastimil Válek ukončil činnost jako zakladatel



1966

Sbor byl založen roku 1966.



1966

Vlastimil Válek zahájil činnost jako zakladatel



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)