V Lounech si hrají s Orffem

Základní umělecká škola v Lounech se snaží v maximální možné míře podporovat sborový zpěv. Již od roku 1976 funguje v Lounech dětský pěvecký sbor Kvítek, který založil Vladimír Petržilka. Dnes však lounská umělecká škola zřizuje také dětské sbory Notičky a Pastelka.



-cs-, pondělí 2. dubna 2007
Magazín > Sborový život

Sbormistrovskou štafetu Kvítku postupně přebírá Lenka Petržilková, která je spolu s Renatou Friedlovou také sbormistryní pěveckého sboru Notičky. Obě dvě jsou dlouholeté členky Kvítku a pedagožky Základní umělecké školy v Lounech, z čehož také vyplývá spolupráce obou sborů. Sbormistryní přípravného sboru Pastelka je Veronika Studená. Přípravný sbor složený z dětí předškolního věku byl založen v září 2004 a často účinkuje na akcích Základní umělecké školy Louny ve městě i v okolí. Připravuje také komponované pořady pro své vrstevníky v MŠ. Zpívá dětské písničky a hlavně písničky z pohádek. Kvítek ve své historii spolupracoval s předními umělci, orchestry i pedagogy nejen v České republice, ale i v zahraničí. Z domácích a zahraničních festivalů (Belgie, Francie, Polsko, Německo, Holandsko, Jihoafrická republika) si odvezl mnohé významné ceny. V současnosti Kvítek pracuje na několika úrovních: přípravné oddělení, dětský sbor, ženský komorní sbor a smíšený sbor.

Sborový zpěv má v Lounech tradici, Kvítek i ZUŠ pořádají různé sborové akce, např. podzimní festival komorních sborů České Středohoří nebo listopadový sborový festival Hrajeme s Orffem. Druhá ročník tohoto celostátního festivalu se uskuteční v sobotu 3. listopadu 2007 ve Vrchlického divadle v Lounech. Specialitou tohoto festivalu je základní podmínka účasti - nejméně jedna skladba předvedeného repertoáru musí být doprovázena nástroji Orffova instrumentáře. Hlavní festivalový koncert bude zahájen ve 13 hodin.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)