Hommage à Jan Hanuš

Nová tradice koncertů k připomenutí význačného českého skladatele 20. století Jana Hanuše byla založena v Jílovém u Prahy. Toto malebné městečko v minulosti proslulé těžbou stříbra, ležící v současnosti jen pár kilometrů za jižní hranici Prahy, sehrálo v životě skladatele významnou roli. Nedaleký Radlík byl totiž místem, v němž v rodinném kruhu prožil období svého dětství a dospívání. I když byli později Hanušovi z těchto míst komunistickým režimem vyhnáni, často se do tohoto kraje alespoň ve vzpomínkách vracel.



R. M., středa 2. května 2007
Magazín > Sborový život

Jan Hanuš

Hudební informační středisko

A ani zdejší lidé a město na něj nezapomněli a po listopadové revoluci získal Jan Hanuš čestné občanství města Jílového u Prahy. Této pocty si nesmírně vážil a i přes svůj pokročilý věk vymýšlel a realizoval plány na povznesení kulturního života města. Jednou z akcí, jíž byl patronem, je každoroční červnové setkání dětských sborů Jílovské zpívání, které kulturní centrum radnice organizuje dodnes.

V rámci festivalu Musica coniuncta se stalo již tradicí věnovat jeden z koncertů památce tohoto velkého skladatele a hudebního organizátora. Každoročně v květnu se tak sejdou na jílovském hřbitově zástupci města, rodiny Hanušovy a přátelé, aby za zvuku sborového zpěvu zavzpomínali a položili kytici u hrobu Jana Hanuše. Večer pak následuje slavnostní koncert v kostele na náměstí v Jílovém.

Letošní koncert se uskuteční v neděli 6. května v 16:30 hodin (pietní akt v 15 hodin). Skladby Jana Hanuše (mj. Píseň bratra slunce) a Zdeňka Lukáše přednese Jílovský komorní sbor, pražský sbor Laetitia a orchestr Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)