Zpěv je nejkrásnější mluva

Krásné Tři koncerty uspořádal 18.–20. ledna Lýskův nadační fond v Brně, založený dětskými sbory prof. Františka Lýska, s jehož 30. výročím úmrtí (16. ledna 1977) připomněl Brnu a českým sbormistrům odkaz rozvoji české zpěvnosti a hudebnosti. Mnozí z účinkujících i posluchačů byli kdysi zpěváčky Brněnského dětského sboru (BDS) F. Lýska (1945 – 1977), studenty konzervatoře, JAMU, Masarykovy univerzity nebo spolupracovníky.



kl, pondělí 29. ledna 2007
Magazín > Sborový život

František Lýsek

Miloň Novotný / Wikimedia Commons, Lýskův nadační fond v Brně

Čtvrteční podvečer vyvolal nadšení publika. Patřil Matiné dětských pěveckých sborů: program Školky Kapelky a kvarteta Gymnázia P. Křížkovského z Brna, sboru Carmina Clara ze Znojma a vrcholu matiné – úchvatnému Permoníku z Karviné - uzavřela Introdukce na varhany (prof. M. Buček, jako čestný LNF koncert také uvedl). Široký byl výběr repertoáru, klasičtí i současní čeští i cizí mistři a lidové písně v Lýskově úpravě.

Když r. 1947 Lýsek cyklem Zpívejte s námi! vyzval Brňany ke společnému zpěvu v rozhlase, netušil, že na tento pokus naváže jednou páteční, druhý koncert. Strhující úspěch patřil populárnímu Lašskému souboru písní a tanců Ondřejnica z Ostravska (založenému v lednu 1977), iniciátoru festivalů „Poodří Františka Lýska“ jako sběratele 1400 lašských lidových písní. Koncert natáčel brněnský rozhlas včetně, Ondřejnicu přišla přivítat dívčí část Javorníku z Brna (v čele s M. Říčnou, kdysi zpěvačkou BDS). Úvodní proslov patřil dr. M. Toncrové z AV ČR v Brně, editorce Lýskem sebraných Písní z Lašska.

Nezapomenutelný byl koncert sobotní. Mnohé dětské sbory jsou líhní talentů a že v BDS tomu bylo nejinak, o tom přesvědčili profesionální pěvci opery ND Praha (J. Markvart, tenor) a ND Brno (J. Klecker, bas). S mladičkou M. Mátlovou (oslňující soprán) a kvalitně doprovázející klavíristkou D. Biškárovou přispěli ke skvělému průběhu koncertu, kde nadchl Mátlův akademický sbor s vynikajícím sbormistrem prof. L. Mátlem (čestný člen LNF, abs. BDS). Výběr z českých a světových skladeb pro sbor i sóla uvedl prof. Miloš Štědroň (čestný člen LNF, abs. BDS). Nejeden z dětských bývalých zpěváčků v sále zatoužil znovu si zazpívat s dospělými. . .

Nadšené publikum Tři koncertů odměnilo jejich účinkující srdečným potleskem a ocenilo tak i záštitu, kterou koncertům poskytli rektoři MU v Brně (prof. P. Fiala), VUT v Brně (prof. K. Rais) a děkan PdF MU v Brně (doc. V. Mužík).

Čtvrtek, pátek, sobota: třikrát vokální hudba, potvrzující Lýskovu myšlenku, že „Zpěv je nejkrásnější mluva“. Nezapomenutelné zážitky, připomínající, jak může sborový i sólový zpěv spoluvytvářet i hodnoty mezilidské a v dokonalé symbioze se sbormistrem od dětství vytvářet pevná pouta pěvecké družnosti na celý život. Nekonečně prostupné jsou pak hranice mezi dětstvím a dospělostí: dětské sbory vytvářejí zázemí pro sbory a sólisty dospělých a ti své talenty a zkušenosti předávají opět dětem.

To všecko připomněl prof. František Lýsek výzvou ke zpěvnosti a hudebnosti, odkazem svého díla, které se uzavřelo před třiceti lety - a trvá dále!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)