Zemřel skladatel Otmar Mácha

Ve věku 84 let včera zemřel hudební skladatel Otmar Mácha, dlouholetý rozhlasový a hudební režisér, dramaturg a redaktor.



-cs-, pátek 15. prosince 2006
Magazín > Sborový život

Narodil se 2. října 1922 v Ostravě-Mariánských Horách, studoval skladbu nejprve u Františka Míti Hradila (1941-42), poté na pražské konzervatoři (1943-45) a na její mistrovské škole (1945-48) u Jaroslava Řídkého. Pracoval jako hudební režisér Československého rozhlasu v Praze (1945-55) a jako ústřední dramaturg hudebního vysílání Československého rozhlasu (1956-62). Dále se věnoval pouze skladbě. Jeho hudba neopouští svět tonality, je výrazná a srozumitelná. Na přelomu druhého a třetího tisíciletí byl Otmar Mácha spolu se Sylvií Bodorovou, Lubošem Fišerem a Zdeňkem Lukášem členem volného skladatelského sdružení Quattro. Za svou hudební tvorbu byl Otmar Mácha mnohokrát oceněn, kromě jiného Hlavní cenou televizního festivalu Zlatá Praha, státní cenou a titulem národní umělec.

Skladatelský odkaz Otmara Máchy je rozměrný, zahrnuje skladby orchestrální (Sinfonia boemorum, dvě Symfonietty atd.), koncertantní (houslový koncert, Vánoční concertino pro kytaru a smyčce, dvojkoncert aj.), komorní (Pláč saxofonu, Jarní sonáta, smyčcové kvartety), opery (Polapená nevěsta, Jezero Ukereve, Nenávistná láska...), ale i řadu děl vokálních a sborových. Sem patří Moravské lidové písně pro 3 ženské hlasy a klavír, oratorium Odkaz Jana Amose Komenského, Čtyři mužské sbory na básně Vítězslava Nezvala, smíšený sbor Odedávna, ženské sbory na slova Zuzany Novákové a řada dalších.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)