Vánoční hudební projekt mezi Prahou, Brnem a Pardubicemi

Vysokoškolské umělecké soubory Pardubice a UK Praha byly vyzvány současným skladatelem a géniem Milošem Bokem k nazpívání sborových partů jeho nových děl Credo fis moll a Snové koledy na CD vydané k 20. výročí jeho skladatelské činnosti.



Milan Linhart, pondělí 18. prosince 2006
Magazín > Sborový život

Ivana Kovalčíková

Natáčení těchto monumentálních děl se uskutečnilo letos poslední víkend v květnu v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. V neděli 28. 5. se pak v Praze u sv. Tomáše na malé Straně pod záštitou českých biskupů konala světová premiéra Bokova Creda fis moll. Koncert se setkal s velmi pozitivním ohlasem z řad posluchačů. Slyšet se však nechali také odpůrci Bokovy osoby. Kolem jeho díla vznikla bouřlivá diskuse na webu portálu Blogu duchovní hudby SDH. Slavnostní uvedení CD pro účinkující a pozvané hosty se uskutečnilo 24.11.2006 v Galerii u Prstenu v Praze. Zde byl též představen dokumentární film Přemysla Havlíka o vzniku a natáčení Creda fis moll a Bokově mimořádném působení. Film vychází na DVD. Bokovu tvorbu tak v úvodním slově přiblížil významný církevní skladatel Zdeněk Pololáník. Poté posluchačům a interpretům krátce požehnal Mons. Pavel Posád, biskup litoměřický. Slavnostnímu uvedení byli přítomni i kněží pražské, plzeňské i litoměřické diecéze, dále pak celá řada vynikajících českých i zahraničních interpretů, kteří se podíleli na nahrávce. Z nich jmenujme např. Radka Baboráka, 1. hornistu Berlínské filharmonie. Celá akce spojená s promítáním dokumentu a poslechem nových nahrávek byla velmi příjemná a hojně navštívená.

Pro amatérské zpěváky je nácvik takovýchto děl časově velice náročný, zvlášť jedná-li se o záležitosti i více než osmihlasé. Výsledek však stojí za námahu. Při křtu pan Miloš Bok souborům oznámil, že Credo fis moll se v květnu roku 2007 dočká minimálně tří repríz. Světová premiéra Snových koled se uskuteční v Praze 7. prosince letošního roku. Myšlenka provést Snové koledy také v Pardubicích vznikla již při natáčení. Pardubice však nemají, s ohledem na počet účinkujících, dostatečně velký kostel k provedení tak unikátního díla. Proto se organizátoři z Vysokoškolského souboru dohodli s vedením Spojených pardubických sborů „Pernštýn, Ludmila, Suk“, které každým rokem uvádějí ve Východočeském divadle Rybovu Českou mši vánoční, že Snovými koledami Miloše Boka letošní Vánoce ve VČD Pardubice završí.

Česká mše vánoční sama o sobě zní v Pardubicích v předvánočním čase téměř na každého rohu, VUS ji však chce svému publiku přednést v neobvyklé podobě. Varhany, které v Rybových dílech hrají zásadní roli, se rozhodl nahradit cimbálem. Toto provedení již VUS Pardubicích představil v roce 2004, premiéra s Orchestra d´archi proběhla na pardubickém zámku. Cimbál ovládaný mistrnou rukou Jana Mikuška, zakladatele cimbálového festivalu v ČR, dává dílu jiný velice zajímavý charakter. Ve VČD Pardubice bude tento projekt řídit dirigent Ondřej Tajovský se svým filharmonickým orchestrem LVI Chordae (56 strun) složeným ze studentů JAMU Brno a AMU Praha. Orchestr sám uvede Podzim a Zimu z Čtvera ročních dob Antonia Vivaldiho. Houslové sólo zahraje Ivana Kovalčíková (*1983), vítězka českých i mezinárodních houslových soutěží a účastnice Letních houslových kurzů Václava Hudečka.

Vstupenky jsou již v předprodeji v Městském informačním středisku Pardubice u Zelené brány a ve VČD Pardubice.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)