Zázraky se dějí a kouzelníci existují

aneb jak „Skřivánky“ vylétly z Karviné až do polské Bydhošti

Před třemi měsíci se nám, členkám dívčího pěveckého sboru ALAUDAE (Skřivánci v ženském rodu), ani ve snu nezdálo, že se zúčastníme finále XXVI. ročníku Národní soutěže školních sborů a`capella v polské Bydhošti. Vokální soubor Alaudae působí při Gymnáziu s polským jazykem vyučovacím v Českém Těšíně ve filiálce v Karviné pod vedením Dr. Leszka Kaliny. Myslely jsme si, že to nenapadlo ani našeho šéfa, ale zřejmě jsme uvažovaly špatně, neboť jemu tato myšlenka určitě vrtala hlavou.



Joanna Žagan, pondělí 15. května 2006
Magazín > Sborový život

Do Bydhošti jsme vyrazily časně ráno 7. dubna. Řidič byl vskutku mistrem, bez problémů nás dovezl na místo určení - kolej mediků. Přes částečnou únavu jsme se vrhly ihned zkoušet. V sobotu ráno následovala další zkouška. Do soutěže bylo nutno připravit 5 skladeb. Před porotou jsme zazpívaly písně Gorczyckého, Stankiewicze, Wiechowicze, Sielického a českou píseň Věneček Zdeňka Lukáše. Ve všech pěti kategoriích soutěžily celkem 23 sbory, které se do finále probojovaly po dvou kvalifikačních regionálních kolech.

Opravdu jsme se snažily, zpívaly jsme skutečně ze srdce, využily jsme vše, čemu jsme se naučily na zkouškách vedených Dr. Kalinou a korepetitorkou Katkou Kynclovou.

Čekání na ortel poroty nebralo konce. Vyhlášení vítězů se totiž konalo teprve v neděli na galakoncertu v budově nádherné Pomořanské filharmonie. Náš soubor byl pozván k účasti v programu, což jsme považovaly za dobré znamení. Zpívaly jsme právě zmiňovanou českou píseň od Zdeňka Lukáše.

Po vystoupení vybraných sborů a provedení společných skladeb nastala ta rozhodující chvíle. Když předseda poroty oznámil, že jsme obsadily 2. místo ve Zlatém pásmu (Zlatý kamerton), naší radosti i slzám nebylo konce. S něčím takovým jsme nepočítaly. Měly jsme radost hlavně z toho, že jsme nezmařily obětavost a snahu našeho dirigenta a korepetitorky.

Chceme touto cestou vyjádřit své poděkování a hluboký obdiv uměleckému vedoucímu našeho sboru Dr. Leszku Kalinovi a Katce Kynclové za práci s našimi hlasy. Jsme si vědomy, že za svůj úspěch vděčíme také členkám souboru Collegium Iuvenum, které svými pěveckými zkušenostmi a krásnými školenými hlasy podpořily naše snažení a doplnily počet sboristek, protože soutěžní řád vyžadoval, aby minimální počet členů souboru činil 30 osob.

Prohlédněte si zmíněné sbory

ALAUDAE

Český Těšín (Moravskoslezský kraj) – zal. 2002
ženský sbor


Collegium Iuvenum

Český Těšín (Moravskoslezský kraj) – zal. 1990
gymnaziální smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)