Změny ve struktuře Europa Cantat

Vzhledem k stále rostoucímu počtu národních sborových organizací začleňujících se do EC dochází k jejímu rozdělení do tří oblastí se samostatnými řídícími centry: 1. Severní Evropa s centrem ve Stockholmu (spolupráce s tamějším Centrem Erica Ericsona), 2. Jižní Evropa s centrem v Barceloně (spolupráce s Katalánskou sborovou organizací) a 3. Střední a východní Evropa s centrem v Budapešti (spolupráce se Svazem maďarských sborů a orchestrů a maďarským Ministerstvem kultury).



Jiří Kolář, pondělí 20. března 2006
Magazín > Zahraničí

Funkcionáři EuropaCantat: Gábor Móczár, Ágnes Bíró, Éva Kollár, Sonja Greiner (zdroj: www.europacantat.org)

www.europacantat.org

Do třetí oblasti – Central–Eastern European Centre of Europa Cantat (ECCEEC) byly zařazeny národní sborové organizace těchto zemí: Polsko (PL), Česko (CZ), Slovensko (SK), Maďarsko (H), Rumunsko (RO), Moldávie (MO), Bulharsko (BG), Slovinsko (SLO), Chorvatsko (HR), Srbsko a Černá Hora (SCG), Albánie (ALB), Makedonie a Jugoslávie (FYRMC), Ukrajina (UA), Bělorusko (BLR), Rusko (RU), Arménie (ARM) a Gruzie (GEO).

Maďarské Ministerstvo kultury oficiálně potvrdilo pravidelnou roční subvenci pro ECCEEC a poskytlo jeho kanceláři bezplatně prostory v centru Budapešti. (Z původního sídla v zámku Teleki v Pomáz, asi 20 km severně od Budapešti, vznikne Dům maďarských sborů.)

Kontaktní adresa ECCEEC: H – 1088 Budapest, Rákóczi út 15, Hungary (Central European Cultur Institute Building); tel.: +361 411 0038, fax: +361 411 0039, e-mail: ecceec@europacantat.org, homepage: www.europacantat.org/ecceec

V roce 2006 by vedoucí kanceláře ECCEEC pan Gábor Móczár chtěl navštívit většinu národních sborových organizací své oblasti a na základě osobních kontaktů vybudovat partnerskou síť stálých spolupracovníků. Zároveň však plánuje zorganizovat v Maďarsku řadu setkání se zástupci jednotlivých národních sborových organizací, na něž by byli pozváni i politici ministerstev kultury a zástupci dalších kulturních organizací.

V roce 2006 nebo 2007 připravuje ECCEEC realizaci semináře pro manažery působící v oblasti neprofesionální kultury.

Projekty ECCEEC na léta 2007-8:

4. Mezinárodní soutěž mladých sbormistrů (uskutečnila by se pravděpodobně již v nově otevřeném Domě maďarských sborů v Pomáz, budovaném s finanční podporou EU)

Pěvecký týden EC pro dětské sbory z Evropy, ale i dalších zemí světa, spojený se studijní cestou sbormistrů do Nyíregyházy a hlubším seznámením s Kodályovou hudebněvýchovnou metodou

• Ve spolupráci s organizátory Mezinárodní sborové soutěže Bély Bartóka v Debrecénu ukázat především středoevropským sbormistrům rozmanitost maďarské sborové hudby.

• V letech 2007 – 8 jsou plánovány za spolupráce a podpory ECCEEC různé workshopy pro sbory a sborové dirigenty nejen v Maďarsku, ale i v jiných zemích střední a východní Evropy.

V roce 2009 by se měl XVII. Festival Europa Cantat uskutečnit s největší pravděpodobností za podpory ECCEEC v některé ze zemí této oblasti.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)