Vánoční dárek milovníkům sborového zpěvu

Laskavá tvář Milana Uherka, proslulého zakladatele a sbormistra libereckého dětského sboru Severáček, zdobí titulní stranu letošního čtvrtého čísla časopisu Cantus. Momentka, kterou pořídil Milan Drahoňovský, se tak stala první titulní fotografií v šestnáctileté historii časopisu. Fotografie doprovází rozhovor Vladislava Součka s Milanem Uherkem, který se v těchto dnech dožívá osmdesáti let. Rozhovor je pak doplněn recenzí koncertů věnovaných oslavám Uherkova jubilea a také notovou přílohou - cyklem lidových písní pro dětský sbor a malý instrumentální soubor Už ho vedou, Martina, který Milan Uherek dokončil v minulém roce.



-cs-, sobota 24. prosince 2005
Magazín > Zprávičky

Změna podoby časopisu, a to nejen titulní stránky, ale grafiky celého časopisu a také formátu – časopis o něco povyrostl a vychází nyní ve formátu B5 - jde ruku v ruce se změnami v obsahu. Redakční tým pod vedením šéfredaktora Mgr. Miloslava Samka připravil nové stálé rubriky, z nichž některé najdete již v tomto čísle časopisu, další budou zavedeny postupně. Odbornou historicko-metodickou rubriku povede Stanislav Pecháček, docent katedry hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Vedení rubriky věnované dětským sborům se ujala dr. Jaroslava Macková, dlouholetá pracovnice NIPOS ARTAMA, specialistka na dětské pěvecké sbory. Zahraniční rubrice se bude věnovat překladatelka, tlumočnice a zkušená sborová zpěvačka Silke Klein. Rubriku zaměřenou na duchovní hudbu bude připravovat prof. Bohumil Korejs, dlouholetý regens chori chrámu Matky Boží před Týnem v Praze. Redakční tým se dále rozrostl i o mladého studenta Ondřeje Vágnera, který bude připravovat články o evropských sborových festivalech. V časopise se bude i nadále objevovat oblíbená rubrika Napsali nám, sestavená z příspěvků čtenářů a sborových praktiků z celé republiky. Rubrika Z koncertního života bude kromě přehledu uskutečněných sborových vystoupení přinášet také recenze a kritiky na nejzajímavější z proběhlých koncertů. Uvedené změny mohly být realizovány díky podpoře Ministerstva kultury ČR a Nadace Český hudební fond a také díky vynikající spolupráci s tiskárnou Havránek & Žídek Vrchlabí.

Doufáme, že změny v podobě a obsahu časopisu najdou mezi Vámi čtenáři kladnou odezvu a budou pro Vás milým vánočním dárkem. Předplatné na rok 2006 je nutno uhradit do konce ledna 2006 (v čísle 4 je přiložena předtištěná složenka), členové Unie budou i nadále získávat jeden výtisk časopisu zdarma.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)