Benefiční májový koncert VUS Pardubice

Pardubice- Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice (VUS) a jeho umělecký vedoucí a dirigent Jiří Kožnar připravují svůj, již tradiční, Májový koncert. První tóny českých i světových velikánů hudby zazní ve čtvrtek 13. 5. 2004 v 19.30 hodin v Aule Univerzity Pardubice. VUS představí svým posluchačům a všem příznivcům sborového zpěvu novinky svého repertoáru, ať klasického (A.Dvořák, L. Janáček), tak jazzového či filmového (V.Youmans, B.Bacharach). Některé skladby budou dokonce úplnou premiérou.



Kristýna Krahulcová, středa 14. dubna 2004
Magazín > Sborový život

VUS Pardubice a Symfonický orchestr města Boskovice

Jako každý rok si VUS i tentokrát přizval hosta. Letos jsou to dokonce dva hudební spolky - Duo Konzervatoře Pardubice a Gentlemen´s singers.

Duo Konzervatoře Pardubice, jehož členy jsou Jan Zemen a Adéla Mišoňová, se představí s „Duetem č. 2 pro housle a violoncello“ od Bohuslava Martinů, který je v nové vlně objevitelské činnosti považován za jednoho z nejplodnějších a nejvšestrannějších autorů 20.století. Jan Zemen (*1985) studuje 3. rok na pardubické konzervatoři hru na violoncello. Na soutěži konzervatoří v roce 2002 získal 3. cenu. Absolvoval mistrovské kurzy komorní hudby. Často spolupracuje s různými profesionálními a amatérskými hudebními tělesy i sólisty. Adéla Mišoňová (*1983) studuje pátým rokem na pardubické konzervatoři hru na housle. V loňském roce byla vybrána ke studiu hry na barokní housle v rámci Letní školy barokní hudby v Rajchovicích. Je členkou komorního souboru Musique de Chateau, Krkonošského Collegia musica a Vysokoškolského uměleckého souboru Pardubice.

Druhým významným hostem Májového koncertu jsou Gentlemen´s singers z Hradce Králové, se kterými se VUS seznámil na jedné ze svých významných benefičních akcí. “V hudbě život Čechů!“ Na tuto památnou větu Bedřicha Smetany navazuje jedno z nejmladších pěveckých těles u nás.Vzniklo a působí za podpory současného vedení sboru Boni pueri. “Zpívající gentlemani“- jak by snad mohl znít český překlad - jsou devítičlenným souborem, složením a repertoárem v republice tak trochu unikátem. Vznikli teprve nedávno,v roce 2003. Zdaleka to však neznamená, že by pěvecké dovednosti členů byly malé. Vokální soubor Gentlemen´s singers je totiž výhradně složen z absolventů Českého chlapeckého sboru Boni pueri, jenž patří mezi naše klenoty.

Koncert bude mít tedy jistě pestrý program . Výtěžek z celé této akce bude věnován na přestavbu Sukovy síně a pořízení varhan do Domu Hudby v Pardubicích. Předprodej vstupenek bude zahájen 26.4.2004 v Aule Upa, křesťanském kulturním středisku Bartolomeum a také v Městském informačním středisku Pardubice.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)