Zlaté vítězství Canticum Novum

V poslední říjnový víkend se náš smíšený sbor Canticum Novum z Českého Těšína zúčastnil soutěže pěveckých sborů na mezinárodním festivalu I Rybnicka Jesień Chóralna v polském Rybniku. Canticum Novum, které bylo založeno v roce 1999, zpívá pod vedením Dr. Leszka Kaliny v rámci Polského uměleckého sdružení Ars Musica. Podzimní výlet na rybnický festival znamenal pro sbor velký úspěch. Canticum Novum dosáhlo nejvyššího ocenění.



Iwona a Pavel Burešovi, pondělí 21. listopadu 2005
Magazín > Sborový život

Festival Rybnicka Jesień Chóralna (Rybnický sborový podzim) vyšel z tradice sborového zpěvu v Horním Slezsku a jeho první ročník se konal pod záštitou současného polského skladatele Henryka Mikołaja Góreckého. Do soutěže se přihlásilo 15 komorních a velkých smíšených pěveckých sborů, z nichž odborná porota na základě předem vyslaných

nahrávek vybrala celkem 8 sborů (4 z každé kategorie). V kategorii velkých smíšených sborů se Canticum Novum představilo repertoárem děl Antonína Dvořáka, Eugeniusze Fierli, Stanisława Wiechowicze, Stanisława Moniuszky, Romualda Twardovského. Největší úspěch jak u publika, tak u poroty, ve které nechyběli odborníci Prof. Jan Wincenty

Hawel a Prof. Czesław Freund z Hudební akademie v Katovicích a doc. Marek Gandecki z Hudební akademie v Poznani, zaznamenala skladba Ave Maria soudobého slovenského skladatele Mirko Krajčiho.

Náš sbor vedle soutěžního vystoupení předvedl své umělecké kvality i během krátkého koncertu v jednom z místních kostelů a svým zpěvem také okrášlil mši svatou u příležitosti výročí výstavby chrámu.

Nevšední umělecké zážitky, ke kterým patřil i večerní koncert komorního sboru „Musica Viva“ Hudební akademie Karola Szymanowského z Katovic, umocnila barevná příroda babího léta v samotném městě Rybniku i na břehu okolních jezer. Plni těchto emocí jsme se s festivalem rozloučili na závěrečném galakoncertu, kde byly slavnostně předány ceny.

Zvláštního ocenění se dostalo i našemu dirigentu Dr. Leszku Kalinovi, který obdržel cenu pro nejlepšího dirigenta festivalu.

Jsme velmi rádi, že tento zahraniční úspěch na festivalu I Rybnicka Jesień Chóralna zahájil naši koncertní sezónu 05/06.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)