20 let Unie českých pěveckých sborů (5/7)

z almanachu vydaného v roce 1989

Každoročním festivalem od roku 1971 je nesoutěžní přehlídka Setkání pěvců UČPS. Takřka vždy se sjede 20-30 pěveckých sborů s asi 1 200 zpěváky ke čtyřem koncertům během některého říjnového víkendu. Ve dvacetiminutových blocích vystupují vyspělá tělesa samostatně, středně vyspělá se spolu spojují. Jde zatím o jediný celonárodní festival, kterého se mohou zúčastnit i středně vyspělé sbory. Zatím se však vždy nepodařilo, aby se všichni slyšeli všechny pro obtížnost zajištění tak velké ubytovací kapacity a značné finanční náklady.



Zbyněk Mrkos, sobota 22. října 2005
Magazín > Historie

Koncert Unie českých pěveckých sborů na Pražském jaru 1986

Setkání pěvců se zatím konala v těchto místech: 1971 Brno, 1972 Hradec Králové, 1973 Mladá Boleslav, 1974 Luhačovice, 1975 Jihlava, 1976 Třeboň, Chlum u Třeboně, 1977 Ústí n. L., 1978 Ostrava, 1979 Příbram, 1980 Cheb, 1981 Svitavy, Polička, Pardubice, Hradec Králové, 1982 České Budějovice, Ševětín, Tábor, Třeboň, 1983 Ústí n. L., Louny, Česká Kamenice, 1984 Setkání pěvců nahradil 1. Mezinárodní pěvecký týden EC Tábor, 1985 Olomouc, 1986 Plzeň, 1987 se místo Setkání uskutečnil 2. Mezinárodní pěvecký týden EC Tábor, 1988 Jaroměř, Červený Kostelec, Hronov, Broumov, 1989 Gottwaldov, Otrokovice, Kroměříž, Uherský Brod. V roce 1990 bude 3. Mezinárodní pěvecký týden EC Tábor.

Kromě této ústřední akce Unie pořádané hlavním výborem uskutečňují oblastní výbory ve svých krajích Svátky písní, Slavnosti písní apod.

Největší akcí UČPS se staly Mezinárodní pěvecké týdny EC pořádané v Táboře každé 3 roky ve spolupráci s Evropskou federací mladých sborů, jejíž prezident Marcel Corneloup a generální sekretář Herber Sass jezdili do Prahy i do Tábora na pracovní porady. Tábor nebyl vybrán náhodou. Má skvělý Areál SOU s dostatečnou ubytovací a stravovací kapacitou, zkušebními místnostmi. Divadlo Ivana Olbrachta na koncerty a historická tvář tradice mu předurčují stát se jedním z evropských „zpívajících měst“. Stal se ideálním prostředím pro setkání našich i zahraničních zpěváků k týdenní spolupráci v ateliérech při studiu skladeb, jež byly provedeny na závěrečných koncertech v Táboře a v Praze. V Roce české hudby 1984 se sjelo na 500 zpěváků z celé Evropy, v roce 1987až přes 900. Naši i zahraniční dirigenti připravili skvělá díla našich i evropských autorů. Celkový zážitek byl obrovský nejen z provedení skladeb, ale i ze společenského života mezinárodní pěvecké pospolitosti. Nezapomenutelné chvíle byly vyjádřeny nejen českými účastníky, ale oceněny i zahraničními organizátory a pěvci, což sdělovali nejen hlavnímu výboru UČPS, ale i ministerstvu kultury ČSR. Příprava je ovšem velmi náročná, dlouhodobá, četná projednávání na ministerstvech i vrcholných orgánech, obrovské finanční nároky, to vše je úkolem dobrovolných pracovníků a funkcionářů.

Krásnou atmosféru mají vždy i ústřední dirigentské kursy, které byly dříve požádány ve spolupráci s ÚVOS pracovníků školství a vědy péčí Klubu školství a vědy ROH v Brně. Podle nových směrnic klubů ROH mu tato činnost již nenáleží, proto se ujala organizování kurzů sama UČPS. Kursy se konaly od roku 1947 ve Vysokém nad Jizerou, Plzni, Brně (u příležitosti sborových festivalů), v Trenčinských Teplicích, Kroměříži, Letovicích, Vysokém Mýtě, Táboře. Do roku 1989 se uskutečnilo 33 kursů, přednášelo na nich 183 lektorů a zúčastnilo se 1639 frekventantů. Kursy byly vždy týdenní, internátní. Zprvu byly vysílány na kursy cvičné sbory jako celky, na nichž se účastníci učili dirigovat, později, při větším množství posluchačů, sami frekventanti vytvořili cvičné sborové těleso, což bylo mnohem výhodnější po stránce psychické i ekonomické. Z těchto účastníků vznikl v roce 1982 Smíšený sbor českých sbormistrů, sdružující dirigenty od Chebu po Vsetín a Ostravu. Účast v posledních letech čítala až 78 osob.

Ovšem jednotlivé oblastní výbory ve spolupráci s příslušným krajským nebo okresním kulturním střediskem uskutečňují kratší kurzy a semináře pro sbormistry.

Čestnou akcí pro pěvecké sbory UČPS byla účast na koncertech Pražského jara nebo koncert Pocta Bedřichu Smetanovi ve Smetanově síni v Praze, kde v rámci jubilea bylo provedeno celé Smetanovo vokální dílo. Podobná akce byla k dílu Josefa Bohuslava Foerstra v Rudolfinu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)