Festival hudebního romantismu začíná v pátek

V pátek 7. října bude zahájen šestý Mezinárodní sborový festival hudebního romantismu, pořádaný ve Vlachově Březí a okolních obcích. Slavnostnímu zahajovacímu koncertu, který začíná ve sportovní hale ve Vlachově Březí ve 20 hodin bude předcházet tzv. festivalová introdukce - koncert k poctě Mistra Jana Husa. Ten se koná již v 18 hodin v kostele Povýšení Sv. Kříže v Husinci.



Tatjana Tláskalová, pondělí 3. října 2005
Magazín > Sborový život

Pěvecké sdružení pražských učitelů spolu s Radovanem Lukavským na jednom z dřívějších ročníků MSFHR.

Myšlenka uspořádat tento festival se zrodila v souvislosti s nedožitými 90. narozeninami vlachovobřezského rodáka, hudebního pedagoga, prof. Václava Matouška, kterému bylo v roce 1999 u příležitosti 90. výročí činnosti Pěveckého sdružení pražských učitelů uděleno Čestné členství im memoriam. 1. ročník festivalu se uskutečnil ve dnech 24.- 26.9.1999.

Festival si klade za cíl podpořit hudební dění v oblasti amatérského sborového zpívání a svým specifickým zaměřením doplnit v řadě stávajících sborových festivalů a přehlídek na území ČR chybějící orientaci na období hudebního romantismu. Mezinárodní sborový festival hudebního romantismu (MSFHR) chce přinést „renesanci“ romantické sborové tvorby, návrat k hudbě tzv. národních škol, k ideám a tradicím romantismu.

Těžištěm festivalu je Soutěžní přehlídka MSFHR pro zúčastněné amatérské pěvecké sbory, která je zaměřena na interpretaci sborové tvorby období romantismu. Výkony pěveckých sborů hodnotí odborná porota, složená z předních sbormistrů, hudebních pedagogů a skladatelů. Oceněným pěveckým sborům jsou tradičně na Závěrečném koncertě MSFHR předány odbornou porotou ceny, a to zejména Hlavní cena prof. Václava Matouška (plastika) - absolutnímu vítězi, dále Cena za nejlepší provedení romantické sborové skladby (plaketa) a Cena za pozoruhodné nastudování skladby soudobého skladatele na romantický námět (obraz).

Kromě Soutěžní přehlídky MSFHR probíhá řada festivalových koncertů, a to nejen ve Vlachově Březí, ale také na dalších koncertních místech regionu – např. na zámku Kratochvíle u Netolic nebo v kostelech v Prachaticích, ve Vimperku a ve Vodňanech. Festivalový program tradičně vrcholí slavnostním Závěrečným koncertem s orchestrem, kde společně účinkují všechny zúčastněné pěvecké sbory za doprovodu amatérského orchestrálního sdružení Pošumavská komorní filharmonie.

V rámci festivalu se pravidelně uskutečňuje také odborný seminář pro zúčastněné sbormistry a dále tzv. Ateliér, v němž probíhá pod odborným vedením nácvik vybraných sborových skladeb pro společné koncertní provedení na Závěrečném koncertu s orchestrem.

Organizátoři festivalu rovněž pořádají další doprovodné akce, jako např. dokumentární výstavy věnované významným hudebním výročím a činnosti amatérských pěveckých sborů (galerie BOMBA), videoprojekce z minulých ročníků festivalu či společenský večer pro účastníky. Po celou dobu konání festivalu je ve Vlachově Březí otevřeno festivalové Infocentrum.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)