Maďarské ministerstvo podporuje otevření regionálního centra EC v Maďarsku

Přestože měla Europa Cantat – Evropská federace sborů mladých členy v téměř všech evropských zemích i za hranicemi Evropské Unie již po mnoho let, rozšíření EU v roce 2004 znamenalo nárůst zájmu ze strany nových a budoucích členských zemí EU a zemí s nimi sousedících.

Předsednictvo Europa Cantat se proto rozhodlo zřídit regionální centra v různých částech Evropy, aby zajistilo lepší kontakt s rozšiřující se členskou základnou a nabízelo aktivity snadněji dostupné pro zájemce z řad sbormistrů, zpěváků, skladatelů a sborových organizátorů v regionu.



tisková zpráva Europa Cantat, úterý 10. května 2005
Magazín > Zahraničí

Europa Cantat

archiv / Europa Cantat

V současné době jsou naplánována tři regionální centra v Evropě – severoevropské (ve spolupráci s Mezinárodním centrem Erica Ericksona ve Stockholmu), středomořské (ve spolupráci s Moviment Coral Català v Barceloně) a středoevropské v Maďarsku, s nímž Europa Cantat úzce spolupracuje již mnoho let (od roku 1988, kdy Maďarsko hostilo první festival Europa Cantat ve střední a východní Evropě).

Přípravné rozhovory k vybudování centra v Maďarsku byly zahájeny v roce 2003 a rozvíjeny ve spolupráci se dvěma maďarskými organizacemi (členy Europa Cantat) – KÓTA (Asociace maďarských sborů a orchestrů) a MAKOFESZ (Asociace maďarských sborových soutěží a festivalů) – a zástupci maďarského ministerstva národního kulturního dědictví.

Účelem centra bude usnadnit rozšíření sborových aktivit ve střední Evropě a podpořit a rozvíjet mezikulturní a multikulturní projekty mezi západoevropskými a východoevropskými zeměmi za účelem podpory a růstu porozumění a spolupráce mezi Evropany prostřednictvím pěveckého umění. Centrum se stane důležitým pojítkem v podpoře, udržování a rozvoji sborových aktivit po celém regionu.

22. dubna 2005 oznámilo maďarské ministerstvo národního kulturního dědictví sdělovacím prostředkům, že bude toto středoevropské centrum Europa Cantat podporovat roční dotací ve výši 4 milionů forintů (asi 16 000 €) a bezplatným pronájmem kanceláře v Rákoczi Utca v centru Budapešti. Po dvou letech by se centrum mělo přesunout do zámku v Pomáz (asi 20 km severně od Budapešti), kde nyní za podpory Evropské unie vzniká maďarský sborový dům.

Plán činnosti centra, které bude provozováno neziskovou organizací, zahrnuje asistenci v přímých kontaktech mezi lidmi v regionu střední a východní Evropy a organizací Europa Cantat, přípravu regionálních setkání s lidmi aktivními ve sborovém hnutí tohoto regionu, organizování regionálních sborových událostí (které se od roku 2006 budou moci konat v zámku v Pomáz), shromažďování informací na poli sborové hudby z regionu i okolního světa a distribuce evropských novinek do regionu, poskytování poradenství v oblasti organizace a finančního zajištění festivalů a vybudování sítě odborníků.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)