Řevničtí zpěváci se představili na festivalu v Drážďanech

Cantate Dresden

Smíšený pěvecký sbor Canto Carso z Řevnic strávil první listopadový víkend na sborovém festivalu v Drážďanech. Pro účely jubilejního 10. ročníku festivalu Cantate Dresden si připravil repertoár převážně z pera Antonína Dvořáka, ale také spirituály a další písně.



-cs-, pondělí 6. listopadu 2023
Magazín > Zprávičky

Cantate Dresden - Canto Carso - Kreutzkirche

J. Flemr / Canto Carso

Po pátečním příjezdu do Drážďan se řevničtí zpěváci nejprve odebrali do patrně nejznámějšího místního kostela Frauenkirche. Tento velkolepý barokní chrám se doslova rozpadl na kusy během požáru po bombardování města v roce 1945. Poté sloužil dlouhá léta jako připomínka válečných hrůz a otevřen byl až po dvanáctileté rekonstrukci v roce 2005.

Sbor tu na zahajovacím koncertě zazpíval duchovní skladby různých církví Tebe poem ze staroslověnské liturgie svatého Jana Zlatoústého, spirituál Deep River, protestantskou The Irisch Blessing a Ave Maria.

Poté přešli zpěváci na druhý břeh Labe do kostela Dreikönigskirche, kde se představili ve společnosti dalších českých a německých sborů, včetně jednoho profesionálního. Řevničtí tu přednesli Dvořákovu Ave Gloria z Lužanské mše D dur.

Sobotní dopoledne přivedlo zúčastněné sbory do kostela Kreuzkirche nedaleko hlavního drážďanského náměstí Altmarkt. Na společném koncertu se tu představilo devět sborů – pět českých a čtyři německé. Canto Carso přednesl Kyrie z Dvořákovy Lužanské, Tři zpěvy Sychrovské a Largo z Novosvětské. Na závěr všechny sbory zazpívaly společně festivalovou píseň Cantate Dresden.

„Účast na festivalu byla pro sbor další vítanou vzpruhou po neradostném období pandemie, kdy řady místních zpěváků povážlivě prořídly a nemohli jsme ani zkoušet, ani koncertovat. Díky novým zpěvákům a stabilnímu jádru zakládajících členů jsme se však dokázali z krize obdivuhodně zvednout,“ sdělil člen sboru Jan Flemr.

Sbor založený roku 2011, který od počátku vede sbormistr Roman Michálek, se před pandemií představil na soutěžním festivalu v Polsku, česko – německém festivalu na Šumavě i na společných koncertech se spřáteleným sborem v Paříži. Loni zpíval v německém Hengersbergu Dvořákovu Lužanskou, zatímco letos se představil například v Mariánských Lázních, rovněž s Dvořákovou mší.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)