Odešel sbormistr, pedagog a sportovec Václav Brádle

V pátek 17. listopadu v dopoledních hodinách odešel do sborového nebe dlouholetý pedagog, sbormistr pěveckého sboru Jizerka Semily a velký hudebník Václav Brádle.



Štěpán Strnad a Jizerka, neděle 19. listopadu 2023
Magazín > Sborový život

Václav Brádle

archiv sboru / sbor Jizerka

Václav Brádle se narodil 24. ledna 1937 v malebné vesničce Úbislavice u Nové Paky. Od mala se věnoval hudbě a sportu. Obě na první pohled rozdílné aktivity dokázal v průběhu celého svého života vykonávat se sobě vlastním zápalem a nadšením.

Úspěšně absolvoval nejprve Pedagogické gymnázium v Hradci Králové. Následně se věnoval studiu ruského jazyka, zeměpisu a hudební výchovy na Pedagogickém institutu tamtéž a mezi lety 1982-1984 si dálkově doplnil studium hudební výchovy a zeměpisu pro střední školy na PF UK Praha a PřF UP Olomouc.

Za svoji pedagogickou éru vyučoval na základních i středních školách. Například na ZŠ ve Rtyni v Podkrkonoší, ZŠ Ivana Olbrachta Semily, Pedagogické škole v Nové Pace či Gymnáziu Ivana Olbrachta Semily. Jeho největším dílem však byl pěvecký sbor Jizerka. Jizerku vedl společně se svou manželkou Alenou Brádlovou (Kuželovou) od roku 1968 do roku 2007. Společnými silami vybudovali z Jizerky sbor, který se těší úspěchu nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí.

Za svoji celoživotní práci v oblasti sborového zpěvu získali oba manželé četná ocenění. V roce 2002 obdrželi Cenu Jiřiny a Milana Uherkových. O tři roky později se stali čestnými občany města Semily. V témže roce byli oceněni Cenou Františka Lýska. V roce 2009 jim byla udělena Cena Bedřicha Smetany. V rámci oslav 50. výročí od založení Jizerky získali od UČPS Zlatý odznak za celoživotní přínos sborovému zpívání. A u příležitosti půlkulatého životního jubilea bylo Václavovi uděleno čestné členství ve Spolku rodáků a přátel města Semily.

Václav Brádle získal pro sborový zpěv desítky dětí. Byl nejen milovaným sbormistrem a učitelem, ale také pyšným tatínkem, manželem a dědečkem.

Vašku, budeš nám tu všem moc chybět.

Navždy tvoje Jizerka


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)