Tomáš Netopil novým šéfdirigentem a hudebním ředitelem FOK

Od sezóny 2025/2026 se stane novým šéfdirigentem a hudebním ředitelem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK proslulý český dirigent Tomáš Netopil. Převezme tak symbolickou šéfdirigentskou taktovku od současného šéfdirigenta orchestru Tomáše Braunera.



Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, pátek 22. září 2023
Magazín > Zprávičky

Tomáš Netopil

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK / Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK

„Praha pro mne vždy byla a zůstává obrovskou studnicí bohatého kulturního života a hudby vůbec. Orchestr Pražských symfoniků, který ji neustále zvelebuje a zušlechťuje, patří právem k tomu nejlepšímu, co může Praha nabídnout. Je mi velkou ctí a potěšením, že se naše umělecké dráhy spojí a budeme moci společně dál rozvíjet bohatý potenciál tohoto skvělého orchestru a přinášet radost posluchačům nejenom v Praze, ale i v celé České republice a v zahraničí. Naše společná cesta je pro mne krásnou a novou uměleckou kapitolou,“ řekl Tomáš Netopil, v tuto chvíli ještě hlavní hostující dirigent České filharmonie a do uplynulé sezóny také generální hudební ředitel Aalto Musiktheater a Philharmonie v Essenu. Svého angažmá v České filharmonii se po nadcházející koncertní sezóně vzdá.

Ředitel Pražských symfoniků Daniel Sobotka uvedl: „Mám nesmírnou radost ze směřování Pražských symfoniků v posledních letech a je mi ctí toto směřování spolu se všemi kolegyněmi a kolegy na pódiu i v zákulisí modelovat. Mám za to, že český orchestr, nota bene orchestr, který je ambasadorem města Prahy, dává největší smysl právě v kombinaci s českým šéfdirigentem. Nakonec, tím současným je Tomáš Brauner, se kterým nás čekají ještě dvě společné sezóny, včetně té speciální devadesáté, a i poté bude spolupráce FOK s ním pokračovat. Tomáše Netopila srdečně vítám na palubě FOK.“

Spolupráce FOK s Tomášem Netopilem není nová. Právě s Pražskými symfoniky Tomáš Netopil zrealizoval v roce 2008 svou vůbec první nahrávku se Symfonií E dur Josefa Suka a Karnevalem Antonína Dvořáka pod labelem Supraphonu. Později na ni navázali skvělou nahrávkou Smetanovy Mé vlasti. Při koncertních projektech v Obecním domě spolu uvedli například světovou premiéru Hobojového koncertu Jiřího Gemrota nebo Fantastickou symfonii Hectora Berlioze.

Tomáš Netopil patří aktuálně k elitním českým dirigentům. Jeho mezinárodní kariéra je působivá. Hostoval u mnoha renomovaných orchestrů, kromě zmíněného Essenu a České filharmonie to jsou např. Orchestre National de France, Vídeňští symfonikové, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, BBC Symphony Orchestra, Sinfonia Varsovia, orchestr curyšské Tonhalle, Orchestre de Paris, London Philharmonic Orchestra, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra či Orchestra RAI Torino. V sezóně 2022/2023 s mimořádným úspěchem debutoval s orchestrem dobových nástrojů Concentus Musicus Wien, s Královským dánským orchestrem v kodaňské Královské opeře a s Korejským národním symfonickým orchestrem. Tomáš Netopil je mimo jiné zakladatelem a uměleckým ředitelem Letní hudební akademie Kroměříž. Významnou část práce Tomáše Netopila tvoří také dirigování operních inscenací. Mimo Aalto Musiktheater Essen řídil představení v Saské státní opeře v Drážďanech, ve Vídeňské státní opeře, v Nizozemské opeře či ve Velkém divadle v Ženevě.

Mezi nadcházející plány Tomáše Netopila patří například spolupráce s Orchestre symphonique de Montréal, Fort Worth Symphony Orchestra, Neapolskou filharmonií, Operou Frankfurt, Tonkünstler-Orchester Wien, Antverpským symfonickým orchestrem, Filharmonií Oslo, s Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia a symfonickými orchestry Queenslandu a Sydney. Dále bude řídit operní představení v Národní opeře v Tokiu (Kouzelná flétna), Kolíně nad Rýnem (Don Giovanni) a Hamburku (Její pastorkyňa).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)