Oslavili jsme republiku: Díky za vše krásné, české

V sobotu 27.10. se děti koncertního sboru IUVENTUS, GAUDE! jablonecké ZUŠky připojily k oslavám konce 1. světové války a vzniku republiky. Město Jablonec zařadilo jejich koncert jako vrchol celodenních oslav v Tyršově parku. Šťastným nápadem bylo zařazení koncertu do kostela sv. Anny, kde bývají koncerty sboru nejkrásnější. Koncert měl slavnostní náladu, umocněnou loučením s bývalými členy sboru a poděkováním za podporu odcházejícímu primátorovi města.



Tomáš Pospíšil, čtvrtek 15. listopadu 2018
Magazín > Zprávičky

Kdyby tu nic nebylo...

Iuventus, gaude! / archiv sboru

Ten na začátku koncertu v krátkém proslovu popřál naší zemi mnoho dobrého.

Původním záměrem bylo zařadit na úvod hymny obou republik, avšak báseň Jana Čarka „Kdyby tu nic nebylo“ (zhudebněnou Petrem Ebenem) a Suchoňův hymnus na slovenskou zemi „Aká si mi krásna“ navodily nevšední náladu mnohem emotivněji.

Poté již slovo nepřerušovalo řeč hudby a ta posluchače postupně provedla všemi staletími. Od Svatováclavského chorálu až po hudbu Osvobozeného divadla. Nechyběla tak hudba z období gotiky, českého baroka, klasicismu i romantismu. Za excelentního doprovodu houslistek pražské konzervatoře - Karolíny Franclíkové a Terezy Zahradníkové - zazněl výběr z cyklu Petrklíč Bohuslava Martinů nebo překrásná skladba na lidové motivy žijícího autora Jiřího Temla za doprovodu flétnistky Emmy Letham.

Nejvíce si publikum získaly české, moravské a slovenské lidové písně. Zvláště pak ty, které si se sborem zazpíval přeplněný kostel. Nechyběla stylová „Ach, synku“ nebo „Na rozloučení“, kterou sbor věnoval odcházejícímu primátorovi města.

Slavit pouhý akt republikového zřízení by bylo podobné, jako slavit narozeniny bez oslavence. Republiku tvoří lidé, a právě jejich společenství dává zemi to největší bohatství. Proto mi bylo ctí se při tomto koncertu rozloučit s odcházejícími dětmi sboru. Připomínka krásných lidských vlastností a povah dává příklad mladším generacím a pomáhá vytvářet pravou tvář naší země.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)