Mše Jana Dismase Zelenky se dočká české premiéry po 300 letech

Festival malých rozměrů, ale velkého významu, i tak lze označit festival věnovaný českému baroknímu skladateli Janu Dismasi Zelenkovi, který se uskuteční příští týden od 16. do 20. října v Praze a Drážďanech. Zelenka Festival Praha – Drážďany po páté láká k objevování díla mimořádného českého skladatele, které až v novodobé historii vydávají archivy. Po 300 letech tak například zazní příští týden v české premiéře mimořádná Zelenkova mše Missa Sancti Spiritus ZWV 4 v nastudování Dresdner Kammerchor a Ensemble Inégal. Právě český soubor Ensemble Inégal v čele s Adamem Viktorou stojí za celým festivalem i renesancí Zelenkovy tvorby v mezinárodním měřítku a systematickým prezentováním jeho díla a odkazu. V letošním roce k festivalu přizvali český ansámbl Musica Florea, v jehož podání zazní Zelenkova orchestrální díla, a Musica Aeterna z Bratislavy.



Hana Blažková, čtvrtek 18. října 2018
Magazín > Zprávičky

Těšit se můžete na nastudování Dresdner Kammerchor a Ensemble Inégal.

Vojtěch Vlk / archiv festivalu

Celoživotní zájem o život a dílo Jana Dismase Zelenky a neúnavná práce v čele souboru Ensemble Inégal, to v kostce charakterizuje Adama Viktoru, který stojí i za pěti ročníky festivalu: „Zelenka, stejně jako Johann Sebastian Bach, si na své docenění musel nějaký čas počkat. Znovuzrození Bachovy hudby přišlo již v 19. století, Vivaldiho o sto let později a pro nás je ctí, že jsme pomohli dílo barokního génia Zelenky uvést do 21. století“, říká Adam Viktora a dodává: „Významnou součástí festivalu je i jednodenní muzikologické kolokvium Zelenka Conference Prague, na kterém se 19. října setká elita současného zelenkovského výzkumu v čele s Janice B. Stockigt, australskou muzikoložkou, která v Praze uvede i dlouho očekávaný český překlad své monografie Jan Dismas Zelenka – český hudebník na drážďanském dvoře“. Tato obsáhlá unikátní publikace je základním pilířem zelenkovského bádání a u nás ji letos vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Český soubor staré hudby Musica Florea pod vedením Marka Štryncla přednese 16. října v Rytířském sále Velkopřevorského paláce Zelenkova orchestrální díla. Instrumentální hudba Jana Dismase Zelenky sice není nijak početná, ale rozhodně patří mezi velmi originální části jeho tvorby. Při zahajovacím koncertě festivalu se můžeme těšit na trojici skladeb, které vznikly v roce 1723 během Zelenkova pobytu v Praze. Bratislavská Musica Aeterna, vedená Peterem Zajíčkem, je první slovenský soubor, zabývající se interpretací staré hudby. 17. října ve Velkopřevorském paláci nabídnou společně se sólistkami Gabrielou Eibenovou a Lenkou Cafourkovou program s názvem Ze soukromé sbírky světské vokální hudby Jana Dismase Zelenky, pro nějž čerpali z cenné Zelenkovy sbírky árií, duet a kantát jeho současníků. Vrcholem letošního ročníku bude česká premiéra Zelenkovy slavnostní mše Missa Sancti Spiritus ZWV 4 ve společném podání souborů Ensemble Inégal a Dresdner Kammerchor. Provedení se ujme dirigent Adam Viktora, který je hnacím motorem festivalu a Zelenkovi zasvětil velkou část svého muzikantského života. Stejný program pak zazní v podání obou spřátelených souborů také 20. října v inspirativním prostředí drážďanského Annenkirche. Festival tak naplní jeden ze svých cílů, přinést každý rok jednu novodobou premiéru autora, který si získává stále větší věhlas. Okolnosti prvního provedení mše v Drážďanech, která zaujímá mezi dvaceti sedmi zachovanými Zelenkovými mšemi jedinečné místo, zůstávají záhadou. Jediné, co máme, je Zelenkův podepsaný rukopis, komplexní zdroj, který nese svědectví o dlouhé a spletité kompoziční historii. V rámci večera nabídnou oba ansámbly i Zelenkovo vrcholné pozdní dílo Litaniae Lauretanae ZWV 151.

Jan Dismas Zelenka (1679-1745 disponoval kompozičním mistrovstvím i neobyčejnou invencí a vytvořil originální a nenapodobitelný styl. V Drážďanech dosáhl skvělého postavení a uznání nejen jako skladatel, ale i jako virtuóz na kontrabas. Byl klíčovou pedagogickou osobností, stal se chrámovým skladatelem, dvorním kapelníkem a správcem královské hudební sbírky. Za svého života získal obdiv svých výjimečných hudebních současníků, např. J. S. Bacha a G. Ph. Telemanna.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)