Mozart & Haydn: navštivte další z koncertů FOKu

Další z koncertů komorní hudby se koná 23. 10. od 19:30 v kostele sv. Šimona a Judy. Nenechte si ujít příležitost slyšet Haydnovu Mši G dur Hob. XXII:6 „Svatému Mikuláši“!



redakce / TZ, sobota 20. října 2018
Magazín > Zprávičky

Joseph Haydn

Thomas Hardy / FOK

Na programu díla WOLFGANG AMADEUS MOZART: Koncertantní symfonie Es dur pro hoboj, klarinet, fagot a lesní roh K 297b a JOSEPH HAYDN: Mše G dur Hob. XXII:6 „Svatému Mikuláši“.

Ačkoli to tak na první pohled nevypadá, Mozartova koncertantní symfonie má s naší zemí mnoho společného. Mozart ji psal pro vedoucí hráče dechových nástrojů mannheimského dvorského orchestru, který byl tehdy stejně slavný a skvělý, jako je dnes třeba Berlínská filharmonie. Jedním z těchto vybraných hráčů byl i po celé Evropě proslulý český hornista Jan Václav Stich. Instrumentálními sólisty jsou tentokrát výhradně členové orchestru FOK. Když se dnes večer soustředíte, na začátku druhé věty uslyšíte vody hučet po lučinách a bory šumět po skalinách. Dnes už se asi nedopátráme toho, jestli právě Mozartova symfonie byla Škroupovi inspirací. Jisté ale je, že roku 1778 v Paříži nakonec uvedena nebyla a Mozart se za svého života jejího provedení již nedočkal.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)