IG! s Adamem Skoumalem - Music Export Selection

Iuventus gaude! zahájil sezónu v jabloneckém kostele sv. Anny. Vystoupení neslo název Music Export Selection a repertoár byl sestaven ze skladeb, které jsou připravovány na zájezd na mezinárodní sborovou olympiádu do Jihoafrické republiky.



Nora Nováková, neděle 24. června 2018
Magazín > Sborový život

IG! na vystoupení v kostele sv. Anny

Václav Landovský / archiv sboru

Každým rokem se dětský pěvecký sbor Iuventus gaude! účastní koncertní sezóny v jabloneckém kostele sv. Anny. Letos zahajovali mladí zpěváci sezónu 24. května pěveckým vystoupením pod názvem Music Export Selection. Jablonecký koncert byl zpěváky IG! uveden jako předvedení některých skladeb a písní, které jsou sborem a jejich vedením v osobě nenahraditelného sbormistra Tomáše Pospíšila připravovány na zájezd na mezinárodní sborovou olympiádu do Jihoafrické republiky. Za Město Jablonec, které sbor v jeho aktivitách významně finančně podporuje, si jejich vystoupení přišel poslechnout také primátor, pan Petr Beitl. Během koncertu sbormistr Tomáš Pospíšil neopomněl poděkovat i všem ostatním podporovatelům sboru Libereckému kraji, České mincovně, Nadaci PRECIOSA, Nadaci JABLOTRON a mnoha dalším regionálním firmám a jednotlivcům, kteří významně pomáhají při financování projektů, kterých se sbory ze ZUŠ s úspěchem účastní.

Tradiční jablonecké koncerty IG! jsou vždy koncipovány ve spojení s nějakým významným interpretem. Tentokrát se podařilo vyzvat ke spolupráci vynikajícího českého klavíristu a skladatele Adama Skoumala. Tento světoznámý klavírista se proslavil nejen jako vynikající interpret české i světové hudby, ale od konce 90. let také jako úspěšný skladatel, jehož díla se uplatňují v nejlepších českých i evropských soutěžích. V první části předvedly děti skladbu “Surrexit Christus” a dále následovaly čtyři další skladby v latině (Pueri concinite!, Beati quorum via, Gaudete et exsultate, Lauda Sion), které svými vážnými, klidnými, ale vzápětí zvukově i emotivně exhaltovanými pasážemi rozezněly celý kostel. Při skladbě “Beati quorum via” dokonce děti přešly na strany kostelní lodi a tímto nezvyklým rozmístěním umožnily posluchačům zcela neotřelý akustický prožitek. Ve II. bloku vystoupil na klavír mistrně provedenými skladbami Nocturno cis moll, op. posth. a Scherzo č. 2 b moll op. 31 od Federika Chopina pan Adam Skoumal. V dalším bloku následoval IG! čtyřmi spirituály (Didn’t My Lord Deliver Daniel?, Steal Away, The Battle of Jericho a Elijah Rock). Poté opět Adam Skoumal rozezněl klavír mistrným podáním vlastní skladby “Kejklíř”, při níž posluchači napětím sotva dýchali. V posledním bloku si dětští zpěváci zazpívali za doprovodu Adama Skoumala tři lidové písně “Štyry mile za Opavum”, “Ty Bysterský zvony” a poslední z nich “Tancuj tancuj!”, která rozproudila celé publikum až k standing ovation. Jako překvapení pro celý sbor se Tomáš Pospíšil domluvil s Adamem Skoumalem na přídavcích, kterými byly další lidové písně, jež zcela vtáhly také publikum a nádhernou atmosférou vlastenecké písně “Ach synku, synku” tak společným zpěvem zakončily tento první koncert sezóny ve sv. Anně.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)