Cena za celoživotní přínos předána na premiéře Dívčí války

Rytířský sál zámku Červený Hrádek u Jirkova zažil v pátek, 18. května 2018 velkou premiéru. Bylo uvedeno dílo „Dívčí válka aneb Proč je v Jirkově komorní sbor jen ženský“, které právě pro ŽKS Jirkov napsal Mgr. plk. Jan Zástěra na text Martina Budka. Cenu za celoživotní přínos obdržela Hana Kultová.



Eva Rendlová, čtvrtek 31. května 2018
Magazín > Sborový život

Premiéra Dívčí války

ŽKS Jirkov / archiv sboru

Rytířský sál zámku Červený Hrádek u Jirkova zažil v pátek, 18. května 2018 velkou premiéru. V tento podvečer se konal tradiční Jarní koncert Ženského komorního sboru Jirkov, který je dlouholetým členem UČPS. V první části koncertu zazněly čtyři skladby jako průřez repertoárem a důkaz žánrové pestrosti sboru. Svižné skladby Jubilate deo či Festival Te Deum kontrastovaly se „Sborem děvčat“ z opery Evžen Oněgin i závěrečným „Sborem Židů“ z opery Nabucco.

Druhá část koncertu mile překvapila stovky návštěvníků, které se sotva do Rytířského sálu vešly. Ve světové premiéře bylo uvedeno dílo „Dívčí válka aneb Proč je v Jirkově komorní sbor jen ženský“, které právě pro ŽKS Jirkov napsal Mgr. plk. Jan Zástěra na text Martina Budka. Známý historický děj členky ŽKS Jirkov nejen s chutí zazpívaly, ale i skvěle zahrály ve slušivých kostýmech vlastní výroby a nezapomněly ani na zbraně. Vtipné texty i chytlavé melodie se velmi líbily, reakce publika a ohromný úspěch předčil naše očekávání.

Ženský komorní sbor Jirkov rozdává nejen radost a naději, ale také osobními peněžitými dary členek podpořil charitativní projekty nadace Cesta proti bolesti. Nadaci zastřešuje Milan Dzuriak, velmi nadějný jirkovský sportovec, jehož skvěle rozjetou kariéru zastavila zcela nečekaná diagnóza nevyléčitelné nemoci. Milanův olympijský sen se rozplynul. Právě proto se rozhodl plnit sny postiženým dětem.

Jarního koncertu se zúčastnili také zástupci Unie českých pěveckých sborů Jakub Kratochvíl a Jakub Moravec, kteří nejen poděkovali ŽKS Jirkov za téměř padesátiletou činnost sboru a popřáli sboru úspěchy do budoucna, ale hlavně slavnostně předali Haně Kultové, zakládající člence ŽKS Jirkov a předsedkyni Oblastního výboru UČPS pro Ústecký kraj, Cenu za přínos českému sborovému hnutí za rok 2017. Cenu jí udělil Hlavní výbor Unie za její dlouholetou obětavou práci na poli sborového zpěvu v Jirkově i v UČPS, za její nezpochybnitelné zásluhy pro sborové hnutí. Toto ocenění snad ani nemohlo přijít do povolanějších rukou. Naší člence Haně Kultové srdečně blahopřejeme.

Ženský komorní sbor Jirkov děkuje všem účastníkům, divákům, představitelům města, institucí a zástupcům UČPS a těší se na další skvělá setkání.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)