Do neděle můžete hlasovat o skladbách pro EU Songbook

Až do 27. května mohou Češi vybírat, kterých šest českých písní je má reprezentovat v prvním zpěvníku Evropské unie. Dosud se do Zpěvníku EU dostalo 66 písní, které vybralo 21 000 obyvatel z prvních 11 členských států EU. Zpěvník EU je jedinečný demokratický průkopnický projekt, iniciovaný dánskou neziskovou organizací bez vazeb na Brusel.



redakce / TZ, středa 23. května 2018
Magazín > Zprávičky

Šest krabic pro šest voleb

EU Songbook / archiv projektu

Od 27. dubna je na Češích, kteří mají rádi písně, aby rozhodli, kterých šest písní by je mělo reprezentovat v prvním Zpěvníku EU. Češi jsou 12. národem z 27 zemí EU, který je vyzván k hlasování na webových stránkách projektu. 56 českých písní v šesti kategoriích nominovali studenti a učitelé hudby z Akademi múzických umění v Praze i členové sborů z Unie českých pěveckých sborů. O písňových kategoriích rozhodlo 17 hudebních akademií ze 14 členských států a jsou to: “Milostné písně”, “Příroda a roční období”, “Svoboda a mír”, “Lidové písně”, “Písně víry” a “Dětské písně”. Hlasováním bude vybráno 162 písní, šest z každého členského státu, které budou vytištěny ve zpěvníku jak v národních jazycích, tak v anglickém překladu.

V průběhu let 2015 a 2016 bylo nominováno 56 českých písní v šesti písňových kategoriích jak sborovými pěvci z Unie českých pěveckých sborů, tak studenty a učiteli hudby z Akademie múzických umění v Praze. Prof. Hanuš Bartoň, vedoucí katedry, Akademie múzických umění v Praze, jakožto vydavatel Zpěvníku EU pro Českou republiku, sestavil konečný seznam písní prezentovaných Čechům.

První vydání Zpěvníku EU je plánováno k publikaci na Den Evropy, 9. května 2019: 162 písní vytištěných jak v národních jazycích, tak zrcadlově v anglickém překladu. Případný zisk bude financovat druhou verzi ve všech 24 jazycích EU, tak aby se všichni, bez ohledu na znalost angličtiny, mohli přidat ke zpěvu a rozuměli všem textům.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)