Ženský sbor Gloria Brunensis reprezentoval Českou republiku v Rakousku

V hornorakouském městečku Bad Ischl se na začátku května konal 14. ročník mezinárodní soutěže a festivalu. Mezi 23 sbory z 15 zemí se ho zúčastnil také brněnský ženský sbor Gloria Brunensis. Ze soutěže si domů odvezl kromě zážitků a cenných zkušeností i dvě stříbrná pásma.



Kamila Vlčková / TZ, sobota 19. května 2018
Magazín > Sborový život

Vystoupení na festivalu

Gloria Brunensis / archiv sboru

Pětidenní festival byl hudbou doslova prosycen. Kromě soutěžních vystoupení zpěváci účinkovali na několika koncertech. Po zahajovacím koncertě v kongresovém sále, kde s folklorním programem vystoupil i sbor Gloria Brunensis, následoval druhý den galakoncert v kostele sv. Mikuláše. Součástí bohatého festivalového programu byl také přátelský koncert a závěrečný koncert s vyhlášením výsledků a soutěží o Grand Prix, kterou si z Rakouska odvezl švédský sbor La Cappella.

Gloria Brunensis soutěžil hned ve dvou kategoriích – sakrální hudba a ženské sbory. V obou získal na základě hodnocení tříčlenné mezinárodní odborné poroty umístění ve stříbrném pásmu úrovně X (pásma se na soutěži dále dělila na level I – X), jen pár desetin bodu od pásma zlatého. Být malý kousek od lepšího umístění samozřejmě zamrzí, přesto je takové ohodnocení pěveckého výkonu skvělým výsledkem. Výborné umístění získal i druhý český zástupce na festivalu, litoměřický sbor SYRINX (konkrétně stříbrné pásmo level VIII a zlaté level I).

14th International Choir Competition & Festival Bad Ischl pořádala organizace INTERKULTUR, jejíž cílem je pomocí zpěvu spojit národy dohromady. V srdci idylického a historicky významného místa se skutečně setkaly sbory z různých zemí s odlišnou kulturou a tradicemi. Kromě dvou zástupců z České republiky nechyběly sbory z Rakouska, Švýcarska, Maďarska, Švédska, Norska, Chorvatska, Srbska, Ruska, Turecka, ale ani ze vzdálenějších končin – z Kazachstánu, Číny, Japonska, Indonésie a Mexika.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)