Na Jarním zpívání s IG! byly slyšet lidové písně až z Afriky

Ve čtvrtek 13. 4. se uskutečnilo jarní zpívání dětských pěveckých sborů z jablonecké Základní umělecké školy. Zahájení se ujal koncertní sbor Iuventus, gaude! s nejstaršími dětmi. Koncert byl tradičně zakončen společnou písní Tancuj, tancuj, kdy se sešly děti ze všech účinkujících sborů.



Miroslav Halama, čtvrtek 3. května 2018
Magazín > Sborový život

Iuventus gaude!

Jitka Holová / archiv sboru

Ve čtvrtek 13.4. se do sálu jabloneckého Eurocentra sjelo obecenstvo z širého okolí. Na programu bylo totiž Jarní zpívání dětských pěveckých sborů z jablonecké Základní umělecké školy. Rodiče dovezli své malé i velké zpěváčky na zkoušku a před zahájením koncertu se pak usadili spolu s babičkami, dědečky, tetičkami i strýčky na svá místa. Zahájení se ujal koncertní sbor Iuventus, gaude! s nejstaršími dětmi. Sbormistr Tomáš Pospíšil uvítal všechny přítomné a poděkoval jim za podporu všech sborových dětí. Nejvíce pak za finanční dotaci dárců z řad místních i vzdálenějších firem a jednotlivců, kteří věnovali finanční částky na nákladné soutěžní turné sboru do Jihoafrické republiky. Nezapomněl poděkovat také dětem, které se už několik měsíců pečlivě připravují právě na tuto soutěž konanou v rámci světové sborové olympiády na africkém kontinentu.

Na jevišti se během celého večera střídaly přípravné sbory se svým repertoárem, ve kterém jednotlivé sborečky předvedly i své pohybové nadání. Chlapecký sbor určitě zaujal nápaditým a slušivým kostýmem a společné vystoupení s nejstarší přípravkou Amici, gauete! pobavilo celý sál. Malí Pueráčci (Pueri, gaudete!) rozhodně nezaostávají v zápalu pro zpěv a ukázali, že i je hudba baví. Dívčí sbor Liberi, gadete! pod vedením Anežky Gráttové předvedl své soutěžní skladby, se kterými si před několika dny dívky vyzpívaly na přehlídce Zahrada písní zlaté pásmo. Gratulovat jim pak s kytičkou přispěchal pan sbormistr Pospíšil.

O přestávce se iniciativy ujali velcí zpěváci z koncertního sboru. Nezaháleli a sami secvičili nebo oprášili lidové písně, které zazpívali na chodbě Eurocentra. Zazněly i ty africké s doprovodem na bicí. Do klobouku tak jistě nějakou tu korunku od přihlížejících dostali. Bude se hodit k ostatním příspěvkům na jejich cestu.

Koncert byl tradičně zakončen „velkou hromadou“ na pódiu, kdy se na společnou píseň Tancuj, tancuj sešly děti ze všech účinkujících sborů. Každým rokem se na závěr ke společnému zpěvu přidají i diváci a ani letos tomu nebylo jinak. Velké díky patří všem účinkujícím a sbormistrům, kteří všem posluchačům během večera rozdali spoustu radosti a snad se podařilo zahnat i jarní únavu. Další koncert jabloneckých sborů je už 15.6.2018 a rádi Vás na něm přivítáme. Moc se těšíme.

Akce se uskutečnila za finanční podpory Statutárního města Jablonec nad Nisou, Libereckého kraje, naše poděkování patří i Nadaci Jablotron a Nadaci Preciosa, a dále sponzorům ATREA s.r.o., Česká mincovna, a.s., DETOA Albrechtice s.r.o., EVOSA spol. s r.o., Horák Eletronic s.r.o., Kitl s.r.o., Kooperativa pojišťovna, a.s., Mgr. David Ferfecký a STABLE.cz s.r.o.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)