Na dveře klepe celostátní kolo Gymnasia Cantant

Blíží se XXIV. ročník hodnocené přehlídky gymnaziálních pěveckých sborů, celkem se letos do soutěže přihlásilo 36 studentských sborů z celé ČR. Celostátní kolo přehlídky, na kterém vystoupí nejlepší sbory z regionálních přehlídek, se uskuteční již od 19. - 21. 4. 2018 v Brně.



Redakce, středa 18. dubna 2018
Magazín > Zprávičky

Vystoupení sboru KOS

archiv sboru / KOS

Hodnocená národní přehlídka gymnaziálních sborů GYMNASIA CANTANT se za uplynulá desetiletí stala nejen neodmyslitelnou součástí brněnského kulturního života, ale také společným místem setkání vybraných gymnaziálních sborů z celé republiky a cílem mnoha začínajících i dlouhodobě působících pěveckých těles. Během své historie se zde vystřídalo více než 87 různých sborů, což představuje téměř 4200 zpěváků.

Organizátorem celostátní přehlídky GC 2018 je spolek GYMNASIA CANTANT ve spolupráci s Gymnáziem Brno, Vídeňská, příspěvková organizace, dále přehlídku podporují Jihomoravský kraj, Statutární město Brno a Městská část Brno - střed.

Letošní ročník je opět dvoukolový. Do celostátního finále byly sbory vybrány na základě výkonů v kolech regionálních. Ta se uskutečnila v průběhu března 2018 v Praze, Brně a v Orlové. Sbory se mohou zúčastnit se ve dvou kategoriích – kategorie A s povinnou skladbou a obsazením, kategorie B s volným repertoárem. V průběhu přehlídky bude opět účastníkům nabídnuta i možnost nastudovat v ateliérech některou ze zajímavých skladeb. Dále také proběhnou přidružené kulturní a společenské akce, při kterých bude dán prostor pro aktivní vystoupení a produkce zúčastněných sborů.

Cílem XXIV. ročníku GC je nejen umožnit všem gymnaziálním sborům účast v regionálních kolech, a v případě úspěšného vystoupení i v kole celostátním, ale i rozšiřování zkušeností sbormistrů, aby měli možnost srovnání své nelehké práce s ostatními sbory a motivaci pro další činnost.

Odborná porota ohodnotí výkon každého sboru a může poradit jednotlivým tělesům s případnými intonačními, výrazovými nebo repertoárovými problémy. Celostátní kolo přehlídky, do které budou pozvány nejlepší sbory z regionálních přehlídek, se uskuteční 19. - 21. 4. 2018 v Brně.

XXIV. ročník hodnocené přehlídky gymnaziálních pěveckých sborů se koná pod osobní záštitou JUDr. Bohumila Šimka, hejtmana Jihomoravského kraje, Ing. Petra Vokřála, primátora města Brna a Martina Landy, starosty městské části Brno-střed.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)