Ženský komorní sbor Jirkov se chystá na ‚Dívčí válku‘

„Ženy! Kupředu, statečně! Vášeň boje námi zmítá! Bít se budeme společně! Chystá se teď bitva lítá!!“ Adventní čas je dávno minulostí a nám začalo období tvrdé práce, abychom své posluchače v roce 2018 překvapily něčím novým a nečekaným. A je to tady!



Eva Rendlová,, čtvrtek 8. března 2018
Magazín > Sborový život

Červený hrádek

Salim2 / Wikimedia Commons

Plukovník Jan Zástěra, jeden z dirigentů Hudby Hradní stráže a Policie ČR, mimochodem 25. ledna 2018 oceněn jako Osobnost Ústeckého kraje v oblasti kultury, složil pro Ženský komorní sbor Jirkov hudbu a Martin Budek, skvělý textař a sborový zpěvák z Teplic, napsal text ‚Dívčí válka‘ aneb Proč je v Jirkově komorní sbor jen ženský. Děj starého příběhu zasadil na pevný hrad Borek, který stával nedaleko dnešního Jirkova.

Od ledna jsme se pustily s chutí do práce. Čeká nás nacvičit několik sborových partů, kde náš sbor bude nejen zpívat vtipné texty, ale také v jistě slušivých decentních dobových oděvech odpovídajících tématu a našemu (zejména věkovému) složení i přehrávat scény z notoricky známé kauzy boje žen proti mužům. Skladba je napsána pro dvě sóla, ženský sbor a klavír. Roli Šárky si ‚střihne‘ naše Šárka – sbormistryně, ani si nemusí zvykat na jiné jméno. Další členka družiny Vlasta zazní v podání Lady Bečkové, v prosinci oceněné za dlouholetou aktivní sborovou činnost. Vladyku Ctirada si zahraje sám autor textu Martin Budek. Věřte, je to vtipné a prima.

Ohledně termínu jsme dopředu věděly, že bychom rády Dívčí válku předvedly v jarních měsících. A protože, jak si všichni ze školy pamatujeme, zvítězí láska (i když u věnování je autorem připsáno: „jako náprava staré pověsti, kterou poprvé zachytil Kosmas“), chtěly jsme, aby to byl měsíc lásky - květen. Nakonec to vyšlo, termín byl stanoven na 18. května 2018.

Díky pochopení a s podporou vedení města Jirkova a příspěvkové organizace KVIZ Jirkov se premiéra uskuteční na zámku Červený Hrádek. Všechny vás již teď za členky ŽKS Jirkov zvu na tuto jedinečnou akci. My uděláme vše proto, aby se vám Dívčí válka líbila a společně jsme si, na rozdíl od skutečných válek, tuto válku ve zdraví užili.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)