Pražské sbory vystoupí na festivalu proti totalitě

Mezinárodní projekt MENE TEKEL je nekomerčním multidisciplinárním festivalem proti totalitě, pro paměť národa s cílem připomínat historické mezníky nejen naší země, ale i dalších států Evropy s přesahem do částí světa, kde jsou porušována základní lidská práva.



Mene Tekel, sobota 24. února 2018
Magazín > Zprávičky

Pěvecký sbor ČVUT, MENE TEKEL 2016 – Ekumenická mše v katedrále sv. Víta

Roman Albrecht / PS ČVUT

Tradiční festival Mene Tekel, který letos začal již 1. února Brněnským prologem se nyní se přesouvá do Prahy. V programu akce najdeme pietní shromáždění, výstavy, akce pro školy, divadelní představení, rekonstrukci politického soudního procesu nebo promítání filmů s tématikou lidských práv.

Na festivalových akcí zazní také hudba. Mimo jiné také vystoupí Pražské sbory Gaudium, Pěvecký sbor ČVUT a Katedrální sbor, které doprovodí předávání cen Dáma a Rytíř české kultury nebo ekumenickou bohoslužbu za politické vězně v Chrámu Svatého Víta.

Gaudium Praha vystoupí již zítra v neděli 25. února v rámci programu v Divadle na Vinohradech. Během slavnostního večera, který začne v 19:00 bude slavnostně předána cena Dáma české kultury a Rytíř české kultury, a to do rukou tvůrců, jejichž umělecká cesta byla násilně přerušena totalitní mocí, či byli kvůli svým nezlomným mravním postojům perzekvováni a zbavováni občanských práv a svobod.

Sborový zpěv zazní také během slavnostního zakončení letošního festivalu, kterým bude ekumenická bohoslužba za popravené, umučené a zemřelé politické vězně. Koná se v neděli 4. března ve 14.00 v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským, Ekumenickou radou církví a Konfederací politických vězňů ČR. Bohoslužbě bude předsedat pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka, OP. Vystoupí Smíšený pěvecký sbor ČVUT, katedrální sbor a sólisté.

Bližší informace o festivalu naleznete zde.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)