Zemřela Zuzana Růžičková, slavná cembalistka a pedagožka

Ve věku 90 let nás opustila oceňovaná cembalistka a pedagožka HAMU prof. Zuzana Růžičková.



Redakce, pátek 29. září 2017
Magazín > Zprávičky

Zuzana Růžičková a Vladimír Kalabis

archiv / Wikimedia Commons

Zuzana Růžičková, manželka hudebního skladatele Viktora Kalabise, byla česká klavíristka, cembalistka a hudební pedagožka. Po nacistické okupaci byla vězněna v koncentračních táborech Terezín, Osvětim-Březinka, Bergen-Belsen. Již za svého pobytu v Terezíně se seznámila se zde vězněnými hudebníky, mimo jiné též s operním pěvcem Karlem Bermanem, či Gideonen Kleinem, který ji zde vyučoval hudební harmonii.

Po válce v letech 1945 až 1947 studovala v Plzni hru na klavír v místní hudební škole, od roku 1947 až do roku 1951 studovala hru na klavír a cembalo na pražské AMU. V roce 1956 zvítězila na mezinárodní cembalové soutěži v Mnichově, poté studovala hru na cembalo v Paříži u švýcarské profesorky Marguerite Roesgen-Championové.

Proslulost získala především jakožto výborná interpretka hudebního díla Johanna Sebastina Bacha, na svém kontě má více jak 35 dlouhohrajících desek. Její dlouholetá celosvětová koncertní aktivita ji přinesla i lichotivou přezdívku první dáma cembala.

V prosinci 1952 se vdala za hudebního skladatele Viktora Kalabise, s nímž žila v Jindřichově Hradci.

Dlouhá léta vyučovala na AMU hru na cembalo, v polovině 80. let se její zásluhou podařilo u nás prosadit prosadit cembalo jako plnoprávný hlavní studijní obor.

V letech 1979 až 1990 byla sólistkou České filharmonie. Získala řadu ocenění, mezi nimi i medaili Za zásluhy II. stupně či francouzský titul Rytíře umění a literatury. V roce 2011 obdržela čestný doktorát AMU.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)