Vachův sbor moravských učitelek má nového dirigenta a přijímá nové členky

Do koncertní sezóny 2017 - 2018 vstupuje Vachův sbor moravských učitelek z Brna se sbormistrem Jiřím Najvarem. Sbor ve svých řadách zároveň rád přivítá nové členky do všech hlasových skupin.



-vsmu-, ze sborového blogu, neděle 27. srpna 2017
Magazín > Sborový život

Jiří Najvar

z archivu dirgenta / Vachův sbor moravských učitelek

Se sbormistrovskou praxí se Jiří Najvar setkal již za dob studií na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, kde spolupracoval s KomoraCzech (zakladatel Jiří Slovík), Ostravským dětským sborem jako asistent sbormistra Milana Chromíka a komorním sborem Echo jako hlavní sbormistr a umělecký vedoucí.

Je absolventem sbormistrovství na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (u prof. Lubomíra Mátla a prof. Blanky Juhaňákové, ArtD). Studoval také ve Vídni (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), kde byl posluchačem sbormistrovství ve třídě Erwina Ortnera. Nyní pokračuje ve studiu dirigování orchestru u Jakuba Kleckera.

V roce 2015 se stal hlavním sbormistrem a uměleckým vedoucím Pěveckého sdružení moravských učitelů, které se významně zaměřuje na díla Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Je zakladatelem Brno Contemporary Vocal Ensemble, s kterým provedl např.: Berlínskou mši Arvo Pärta, vlastní premiéru Missy de Angelis, či Kantátu o čaji Lukáše Hurníka. S tímto tělesem získal v roce 2014 zlatou medaili na 42. ročníku Mezinárodního festivalu Svátky písní Olomouc. Doposud spolupracoval s tělesy Moravský komorní sbor, Echo, KomoraCzech, Chorus Ostrava, Ostravský dětský sbor, Luscinia Opava, Vox Iuvenalis, Lumír, Mátlův akademický sbor a od ledna 2017 působí jako asistent sbormistra Českého filharmonického sboru Brno.

Sbor přijme nové členky

Otevřená zkouška pro zájemkyně se koná 29. a 30. srpna 2017 na ZŠ Antonínská, poté 5. října 2017 v budově Janáčkovy akademie múzických umění vždy od 17:30 hod. Sbor zkouší každý čtvrtek od 17:30 do 20:30, v září na ZŠ Antonínská 3, od října již v budově JAMU. Předchozí zkušenost se sborovým zpěvem je vítána, není však podmínkou.

Více informací na na webu sboru.

Článek byl převzat ze sborového blogu VSMU.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)