PSPU oslaví 105 let, na výročním koncertě převezme cenu skladatel Vadim Petrov

Pěvecké sdružení pražských učitelek oslaví své 105. výročí v pondělí 12. června od 19 hodin v modlitebně Sboru BJB v Praze na Vinohradech. Během koncertu udělí Unie českých pěveckých sborů skladateli Vadimu Petrovovi Cenu za skladatelskou práci v oblasti sborové tvorby.



Olga Vincencová, čtvrtek 1. června 2017
Magazín > Sborový život

Vadim Petrov

rodinný archiv Vadima Petrova / PSPU

Na programu koncertu budou písně na lidové texty, jazz, swing i filmová hudba. Zazní skladby letošního jubilanta prof. Vadima Petrova, Petra Ebena, Zdeňka Lukáše, Václava Trojana a Jaroslava Ježka. Premiérově uslyšíte skladbu Zamilovaný žabák z Trnkova filmu Císařův slavík a směs písní Voskovce, Wericha a Ježka v nové úpravě našeho dirigenta Ivana Zelenky. Spoluúčinkuje jazzové trio, Robert Kozánek - sólotrombonista České filharmonie a Denisa Folkeová - členka ND.

Prof. Vadim Petrov (*1932)

Je významným českým skladatelem, zakladatelem a prvním ředitelem Konzervatoře Jaroslava Ježka. V letech 1976–1992 byl profesorem skladby a hudební teorie na Konzervatoři v Praze. V posledních letech se věnoval práci v občanském sdružení DILIA jako volený předseda. Je držitelem Platinové desky Supraphon (2003). Ve své kompoziční práci se postupně specializoval na hudbu scénickou k divadelním a rozhlasovým hrám a hudbu filmovou k televizním inscenacím a filmům. Během své tvůrčí umělecké činnosti vytvořil na třináct set hudebních titulů.

Na které Petrovovy skladby se můžete těšit?

Píseň beze slov s názvem Docela obyčejná písnička Vadim Petrov složil a věnoval PSPU v roce 1996. Písnička Ó, radost má pochází ze sbírky chodských písní Jindřicha Jindřicha, kterou prof. Petrov upravil pro ženský sbor v roce 2006. Modlitbu k Bohorodičce z cyklu Obrázky staré Rusi (2003) na text Tomáše Vondrovice upravil Vadim Petrov na motivy ruských balad, které zazněly v TV filmu „Sněguročka“. Krkonošská pohádka je ústřední melodie z úspěšného stejnojmenného večerníčku natočeného v roce 1972, text vytvořil v roce 2007 Eduard Krečmar a tato úprava pro ženský sbor byla věnována PSPU k jeho 95. výročí.

Ženské sbory prof. Vadima Petrova jsou součástí kmenového repertoáru PSPU 30 let – rády jej nazýváme naším dvorním skladatelem. Téměř na každém našem koncertu zazní některá z jeho skladeb. Prof. Petrov má k PSPU vřelý vztah možná právě proto, že jeho maminka byla dlouholetou členkou a sólistkou. Děkujeme mnohokrát za krásné skladby a těšíme se na shledanou 12. června!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)