Kladenský ženský sbor Song Ladies zpívá již deset let

O jakýchkoli vztazích a jejich trvání se říká, že když se přežije první desítka, tak už to vydrží. Song Ladies letos oslavují právě toto výročí a dál se uvidí. Na začátku všeho ale byl jednoduchý dechový hudební nástroj – sopránová zobcová flétna. Na dobu před deseti lety zavzpomínají zpěvačky výročním Retrokoncertem.



Slávka Jirkovská, redakčně upraveno, středa 5. dubna 2017
Magazín > Sborový život

Song Ladies

Tomáš Fencl / Song Ladies

Song Ladies, dnes devítičlenné ženské vokální těleso, vzniklo ze členek souboru Maminky a Pištci při 7. ZŠ v Kladně, ve kterém současná sbormistryně Slávka Jirkovská vedla výuku hry na flétnu maminek a jejich dětí v duchu metody prof. V. Žilky.

Z maminek flétnistek se později staly také zpívající maminky. Do repertoáru zařadily jednoduché lidové – české i moravské, africké dvojhlasé, tříhlasé vokální skladbičky. Pojmenovaly se Song Ladies. Soustředění se na vokální skladby přineslo mnoho nového. Sbor časem začal zpívat náročnější skladby, k čemuž dopomohla např. účast na pěveckých a hlasových workshopech, nahrávání CD či sborová soustředění.

S rozvojem sboru se rozvíjí také koncertní činnost. Od jednoduchých vystoupení na školních akcích přes "domovskou scénu" v kladenském Ateliéru se sboristky dostaly až k pořádání výjezdů po kladenském okolí nebo k účastem na festivalech a dvou velkých projektech uskutečněných v letech 2015 a 2016. První byl spojen s výročím 110. narození hlavních protagonistů Osvobozeného divadla – J. Voskovce a J. Wericha, druhý se konal u příležitosti 110. výročí narození J. Ježka. Song Ladies má na kontě také úspěšnou účast na hodnocené festivalové přehlídce. V roce 2016 sboristky vyzpívaly stříbrné pásmo na festivalu Jirkovský písňovar.

Na dobu anglických evergreenů a jiných flétnových skladeb sbor zavzpomíná na připravovaném výročním Retrokoncertě 12. května 2017 v Kuklíku v Kladně.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)