PSPU se o Velikonocích setká se sbory z Francie a Německa

V Praze se uskuteční další Velikonoční setkání pěveckých sborů. V Českém muzeu hudby se v pátek 7. dubna 2017 v 19:00 sejdou zpěvačky z Pěveckého sdružení pražských učitelek, mužský sbor UNION z Francie a německý sbor Ernst-Busch-Chor Berlin. Koncert pořádá festivalová a organizační kancelář or-fea.



autor, neděle 12. března 2017
Magazín > Sborový život

Pěvecké sdružení pražských učitelek

Kamil Varcoller / Musica coniuncta

Pěvecké sdružení pražských učitelek je nejstarší samostatný ženský sbor u nás. Vznikl jako první ženské pěvecké sdružení s uměleckým posláním již v roce 1912. Svými vystoupeními přesvědčil mnoho hudebních laiků i odborníků, že ženský sborový zpěv může konkurovat mužskému sborovému zpěvu. Od roku 1993 je dirigentem PSPU Ivan Zelenka. Kromě koncertů ve vlastní režii je sdružení zváno ke spoluúčastem na významných kulturních akcích, domácích i zahraničních soutěžích a festivalech. Do repertoáru Sdružení patří skladby od gregoriánských chorálů až po současnost, české i moravské národní písně, cizí skladby v originálních jazycích, s doprovodem i a capella.

Mužský pěvecký sbor UNION pochází z obce Kolbsheim nacházející se ve francouzském Alsasku. Byl založen v roce 1932. Repertoár sboru zahrnuje díla z celého světa v různých úpravách. Soubor se podílel na projektech nejvýznamnějších děl světové hudby jako je Stabat Mater Antonína Dvořáka nebo Gloria Magnificat Antonia Vivaldiho. Sbor pravidelně vystupuje na dobročinných a společenských akcích a pořádá několik charitativních koncertů ročně. Od roku 2000 je dirigentem sboru Christian Munch, který převzal vedení souboru po svém otci.

Ernst-Busch-Chor Berlin je seniorským souborem, který byl založen v roce 1973. Je členem Berlínské unie pěveckých sborů. Od roku 1983 nese jméno známého zpěváka a herce Ernsta Busche, jehož umělecké a humanistické tvorbě se sbor věnuje. Sbor udržuje tradici písňového dělnického hnutí 19. století, které Ernst Busch rozvíjel. Repertoár tvoří písně o svobodě prostého lidu, solidaritě a humanismu, ale také německé a zahraniční lidové písně a klasická díla. Průměrný věk 70ti členného souboru je 74 let. Dirigentem sboru je Daniel Selke, nar. 1983.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)