Prázdniny ukončí koncert KOSu a Shinagawského mládežnického smyčcového orchestru

V neděli 28. srpna, tedy v samém závěru letošních prázdnin, se ve Smetanově domě v Litomyšli v 18.00 hod. uskuteční mezinárodní koncert. V jeho průběhu se se svým programem litomyšlskému publiku představí Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl se sbormistrem Milanem Motlem, japonským hostem pak bude Shinagawský mládežnický smyčcový orchestr, jehož ředitelem a dirigentem je Reiji Inda.



-kos-, TZ, pátek 26. srpna 2016
Magazín > Sborový život

KOS na Univerzitě v St. Louis

archiv sboru / KOS

Smyčcový orchestr Shinigawa slaví úspěchy jak na domácí půdě, tak i v zahraničí, např. v Nizozemí, Německu či Rakousku. Skládá ze studentů základních škol i z vysokoškoláků. Orchestr byl založen panem Susumu Miyazawou a působí v Tokiu více než 60 let. Zakládá si na rozvoji jednotlivce a zároveň učí studenty prožívat hudbu a radost z ní jako celek hrou v orchestru. V tomto duchu by společné vystoupení litomyšlských a japonských hudebníků mělo být harmonickým souzněním, které překračuje hranice a sjednocuje muzikanty bez rozdílu národnosti, barvy pleti či kontinentu.

“Srpnový koncert se koná v rámci cyklu přátelských mezinárodních vystoupení KOSu s mládežnickými zahraničními tělesy jako například Orchestrem Olda z Francie, pěveckým sborem St. John s Choir z Velké Británie či japonským hudebním tělesem Okayama Gakugeikan Symphonic Band,“ uvádí sbormistr KOSu Milan Motl. Ojedinělou je podle Milana Motla vzdělávací metoda japonského orchestru, tzv. suzuki metoda která název dostala podle jejího zakladatele Dr. Schinichi Suzuki. „Je postavena na stejných principech, na jakých se dítě učí svůj mateřský jazyk, tj. učí, že všechny dovednosti, včetně hry na hudební nástroj, nejsou vrozené a mohou se vyvíjet jen na základě podnětného prostředí,“ vysvětluje sbormistr KOSu. Snahou Dr. Schinichi totiž bylo vychovat z dětí krásné lidské bytosti skrze hudební vzdělání. V současnosti má tato metoda na 400 tisíc stoupenců v 55 zemích světa.

Příznivce sborového zpěvu a Smíšeného pěveckého sboru KOS zejména jistě v rámci připravovaného programu potěší mimo jiné společné provedení japonské písně Sakura a české skladby Proč bychom se netěšili. Na koncertu společně s japonským orchestrem vystoupí také houslista Eduard Kollert, mimořádný talent, který se hru na housle začal učit v pouhých sedmi letech. V současnosti, v necelých čtrnácti, má za sebou řadu nepřehlédnutelných mezinárodních úspěchů. Lze si tedy bez nadsázky vypůjčit slova klasika a parafrázovat “Tento konec léta zdá se být velmi šťastným.“


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)