Sborové studio Zvoneček oslavilo 20. výročí koncertem v Rudolfinu

Pod záštitou ministra kultury oslavilo v neděli 19. června Sborové studio Zvoneček z Prahy koncertem v Rudolfinu 20. výročí založení. Do Dvořákovy síně byli pozváni i zakládající členové a členky sboru, neboť cílem koncertu bylo též velké setkání těch, kteří během dvaceti let tělesem prošli.



Lucie Nováková, pondělí 4. července 2016
Magazín > Sborový život

Sbormistryně Jarmila Novenková přebírá květiny

Jan Vančura / Sborové studio Zvoneček

Po úvodních slovech ředitele Gymnázia a Hudební školy hl. m. Prahy Filipa Magrama, který vyzdvihl dlouholetou práci sborového studia a příkladnou reprezentaci školy doma i v zahraničí, zazpívaly před vyprodaným sálem postupně všechny čtyři sbory, čítající dohromady 240 zpěváků.

Nejmenší Zvonítka předvedla jednohlasé písničky, Zvonečky zvládly vícehlasé skladby, koncertní Zvonky posléze zazpívaly složitější hudbu klasických i současných skladatelů, přičemž nechyběly písně Petra Ebena či Ilji Hurníka. Komorní sbor Abbellimento pak nabídl díla Josefa Suka, Bohuslava Martinů, Otmara Máchy či Antonína Dvořáka. Sbor prezentoval též lidovou píseň Sakura v originále jako ukázku připravovaného repertoáru pro nadcházející cestu na mezinárodní soutěž do Japonska. Zatímco starší sbory prezentovaly své pěvecké mistrovství, vystoupení těch nejmenších bylo až dojemné.

Kromě malých a velkých zpěváků ocenilo publikum též výkony doprovázejících sólistů Ludmily Eliášové a Lucie Hlaváčkové (příčné flétny), Dominika Velka (violoncello), Anny Vokrouhlíkové, Kateřiny Vokrouhlíkové a Kateřiny Glässnerové (klarinety). O klavírní doprovod se postaraly Iva Raková a Kristýna Donovalová, doprovodu na varhany se mistrovsky zhostil Jakub Janšta. Celým večerem provázela zakládající členka koncertního sboru Tereza Krippnerová.

Pod taktovkou sbormistryně Jarmily Novenkové si na konci první části koncertu zazpívaly všechny sbory píseň Zdeňka Lukáše Zpívala bych, zpívala, na konci celého koncertu pak bývalí i současní zpěváci společně zazpívali sbor z Prodané nevěsty Bedřicha Smetany Proč bychom se netěšili. Nebylo divu, že dvouapůlhodinový koncert ocenili diváci dlouhotrvajícím potleskem vestoje a obdarovali paní sbormistryni nekonečným množstvím květin.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)