Sbory z Valašského Meziříčí společně zpívaly na Festivalu duchovní hudby

O víkendu na přelomu dubna a května se ve Valašském Meziříčí nejen pálily čarodějnice a bavilo na prvomájových veselicích, ale nabízela se možnost účastnit se i akce podstatně komornější. Místní mužský pěvecký sbor Beseda, mimochodem s více než stopadesátiletou tradicí hudební činnosti, pořádal festival duchovní hudby. Byla tím vytvořena určitá tradice, protože festival s týmž zaměřením se zde konal už v roce 2005.



Jiří Gadas, sobota 18. června 2016
Magazín > Sborový život

Mužský pěvecký sbor Beseda

Farní úřad v čele s otcem Pavlem umožnil použít akusticky asi nejlepší sál ve městě a odpovídající i obsahově, tj. farní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Zde se koncert ve spolupráci s Kulturním zařízením, městským úřadem a partnery CS Cabot a keramika Hauser uskutečnil.

Na koncertě vystoupily prakticky všechny sbory z města Valašské Meziříčí, mužský sbor Beseda, ženský soubor Hedvika, smíšené sbory Basové G a sbor školy Salvátor, posilou byl vsetínský mužský soubor Lumír a hudebně doplnil orchestru místní u mělecké školy.

Repertoár byl velmi košatý, zazněly skladby hlubokého středověku, vesměs v latině, skladby našich i světových klasiků, Mozarta, Křičky, Janáčka, slyšet bylo i jidiš a gospel z amerických modliteben. Také orchestr ZUŠ předvedl hodnotné skladby H. Purcella, Ch. W. Glucka a dalších. Koncert byl ukončen společnou skladbou sborů, Mozartovo Ave verum corpus zazpívalo téměř osmdesát zpěváků.

Festival byl díky iniciativě spolku Beseda kvalitním zhodnocením souboru akcí ve Valašském Meziříčí pořádaných první květnový víkend.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Basové G

Valašské Meziříčí (Zlínský kraj) – zal. 1992
gymnaziální smíšený sbor


Beseda

Valašské Meziříčí (Zlínský kraj) – zal. 1862
mužský sbor


Lumír Vsetín, z.s.

Zlínský kraj – zal. 1919
mužský sbor


Pěvecký sbor Hedvika

Valašské Meziříčí (Zlínský kraj) – zal. 1991
ženský sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)