Pěvecké sdružení severočeských učitelů ukočnilo činnost posledním koncertem

Po třiadevadesáti letech ukončuje své působení Pěvecké sdružení severočeských učitelů se sídlem v Mostě, a to z důvodu pokračujícího úbytku zpěváků. Sbor se rozloučil svým posledním vystoupením 23. dubna v kostele Nanebevzetí Panny Marie u příležitosti mimořádného společného koncertu se sborem z nizozemského Meppelu, partnerského města Mostu.



Pavel Prágl, sobota 14. května 2016
Magazín > Sborový život

Pěvecké sdružení severočeských učitelů

Pavel Prágl / Pěvecké sdružení severočeských učitelů

Jako první vystoupil nizozemský mužský pěvecký sbor Meppel Men's Choir neboli Meppeler Mannenkoor (MMK). Meppelský mužský sbor byl založen v roce 1926 a nyní má čtyřicet členů. Repertoár sboru je různorodý, sekulární, klasický i moderní. Dirigentem je od roku 2015 Roelof Bosma. Sbor pořádal koncerty v různých zemích Evropy, např. v Anglii, Německu, Belgii a Dánsku. V Česku sbor vystoupil v roce 1997, a to právě v Mostě. V Meppelu hraje sbor úlohu ambassadora různých oficiálních a kulturních akcí. V letošním jubilejním roce bylo díky partnerství nizozemského a českého města možné uspořádat koncert sboru MMK opět po 19 letech v Mostě.

Dalším vystupujícím bylo Pěvecké sdružení severočeských učitelů (PSSU) z Mostu. PSSU byl založen českými učiteli v roce 1923. Největšího počtu členů sbor dosáhl v 80. letech, kdy se koncertů doma i v zahraničí účastnilo až devadesát členů. V té době byl PSSU zván do pražského Rudolfina a vysílán i k reprezentaci do zahraničí. Repertoár sboru tvoří převážně lidové písně, skladby českých i světových klasiků a hudba duchovní.

Po roce 1989 se v PSSU mnohé změnilo, zejména došlo k postupnému poklesu členů. I přesto se v listopadu roku 2000 tehdy třiceti pěvcům sboru podařilo nazpívat CD "Pěvecký pozdrav z Mostu". Na této nahrávce se v roli dirigentů představili Vlastimil Podlena a Zdeněk Frélich. Od roku 2013 je sbormistrem PSSU David Pražák. Svou nadšenou činností si PSSU udržuje velmi dobrou interpretační kvalitu, je členem celostátní organizace Unie českých pěveckých sborů (UČPS), pořádá koncerty a účastní se tradičního festivalu duchovní hudby Tibi laus v Mostě.

Bohužel z důvodu pokračujícího postupného poklesu počtu pěvců vzhledem ke zvyšujícímu se věkovému průměru, nezájmu mladé generace a z dalších důvodů došlo k poklesu členů sboru až na současný stav sedmi pěvců. To vše vyústilo v rozhodnutí, že tento koncert bude po třiadevadesáti letech působení pro PSSU poslední a sbor ukončí svoji činnost.

Jako třetí na koncertě vystoupil Gassmannův komorní orchestr. Toto těleso bylo založené v roce 2013 a působí při Základní umělecké škole F. L. Gassmanna v Mostě. Umělecké obsazení orchestru tvoří profesionální hudebníci Severočeské filharmonie v Teplicích a členové orchestru Severočeského divadla v Ústí nad Labem. Jeho dirigentem je Zdeněk Hasil.

Na samotný závěr koncertu vystoupily sbory MMK a PSSU společně se skladbami Bedřicha Smetany, Dmitrije Bortnianského a J. L. Zvonaře.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)