Americké turné zakončili koncertem v Rudolfinu

Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl opět zamířil za „velkou louži.“ Naposledy se mladí zpěváci vydali do zámoří před osmi lety. Tehdy koncertovali v Kanadě. Letošní turné KOSu se uskutečnilo v termínu od 11. do 29. března 2016 na pozvání organizace Czech Symphony Project, a to ve čtyřech státech USA (Missouri, Tennessee Illinois a Georgia). Zakladatelem a ředitelem organizace je dr. Michael Šust, basbarytonista a pastor, původem z Čech. KOS vystoupil na celovečerních koncertech, představil se na základních a středních školách i několika univerzitách.



Zuzana Fruniová, neděle 17. dubna 2016
Magazín > Sborový život

KOS a Okayama Gakugeikan Symphonic band ve Smetanově domě v Litomyšli

Ondřej Kleiner / archiv sboru

„V době Velikonoc jsme zpívali také při bohoslužbách v kostelích a katedrálách,“ komentuje program turné sbormistr KOSu Milan Motl. „Těžištěm dramaturgie byla prezentace české lidové hudby (písně v úpravě Zdeňka Lukáše, Jana Vičara, na programu nemohl chybět litomyšlský rodák Bedřich Smetana) a k té neodmyslitelně patří i lidové kroje, v nichž jsme účinkovali. Vystoupení byla doplněna také pohybovou choreografií s prvky českého lidového tance, která u amerického publika sklidila největší úspěch. Nemohl chybět ani vozembouch,“ odpověděl s úsměvem umělecký vedoucí KOSu na dotaz, zda do Ameriky poputuje i tato pro KOS typická rekvizita.

Vedle spirituálů a duchovních písní se sólistou Michaelem Šustem bylo další atraktivitou programu také vystoupení Komorního sboru KOKOS se stylizovanými pohyby v barokních kostýmech. Pro zaoceánské turné sbor připravil také tzv. americké CD s písněmi a skladbami, které v USA prezentoval. Vedle koncertní šňůry byl pro mladé zpěváky připraven i bohatý doprovodný program v podobě poznávání americké kultury, přírodních krás a pamětihodností.

Po návratu z USA KOSáci ještě ani nestačili pořádně vybalit kufry a už je čekaly dva mezinárodní koncerty, které nesly podtitul Česko-japonský koncert mladých hudebníků. Koncerty se uskutečnily z iniciativy pana Kazutami Ando, vyslance přátelství mezi Litomyšlí a Japonskem a organizátora festivalu Mladá Praha. Záštitu nad oběma koncerty převzal ministr kultury ČR Daniel Herman, senátor PČR Petr Bradský, velvyslanec Japonska v ČR Tetsuo Yamakowa, starosta města Okayama Masao Omori a starosta města Litomyšle Radomil Kašpar.

Poslední březnový den zněl zpěv litomyšlského sboru domácím Smetanovým domem. Na ojedinělém koncertu vedle KOSu, který zde prezentoval výběr z amerického programu, vystoupil také asi stočlenný vynikající mládežnický dechový orchestr Okayama Gakugeikan Symphonic band z Japonska s dirigentem Shigenori Nakagawou. Barvou zvuku, jemnými piany, intonační i rytmickou přesností v souhře a celkovou uměleckou úrovní orchestr přesvědčil české publikum o své pověsti vynikajícího tělesa, které se v Japonsku ve své kategorii řadí ke špičce. Na společné vystoupení KOSáci přizvali také výtečný středoškolský sbor Puellae et Pueri z Nového Jičína pod vedením manželů Andrey a Karla Dostálových. Společně s orchestrem přednesli výběr ze Slavnostní mše Johna Leavitta v aranžmá pro dechový orchestr. Jako přídavek byla připravena gospelové verze Händelova sboru Hallelujah v úpravě Takeshi Hoshide.

Hned druhý den odjeli KOSáci do Prahy, kde je ve Dvořákově síni Rudolfina čekal další mezinárodní koncert s japonským orchestrem. Početné těleso se rozšířilo ještě o dva pražské sbory: Vocalissimo Gymnázia Jana Keplera - sbm. Roman Michálek a Pěvecký sbor VOŠ, SOŠPG a Gymnázia Evropská - sbm. Jana Egemová. Oba mezinárodní koncerty doprovázené jedinečnou atmosférou, intenzivním přenosem prožitku a radosti z hudby připravily zaplněnému auditoriu mimořádný zážitek odměněný potleskem ve stoje. Na vystoupení sboru KOS posluchači ocenili profesionální úroveň, výběr skladeb, smysl pro detail, pohybovou choreografii, vtip, originalitu i doslova nakažlivou energii.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Pěvecký sbor Evropská

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2004
středoškolský smíšený sbor


Puellae et Pueri

Nový Jičín (Moravskoslezský kraj) – zal. 2005
středoškolský smíšený sbor populární hudbu a muzikál


Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl

Pardubický kraj – zal. 1950
středoškolský smíšený sbor


Vocalissimo

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2003
gymnaziální smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)