Zpěváci Masarykovy univerzity zvítězili ve Švýcarsku. Porazili Čínu i Maďary

České, francouzské i čínské písně minulý víkend rozezněly švýcarské město Montreux. Padesátého druhého ročníku mezinárodního festivalu sborů se letos zúčastnil také Pěvecký sbor Masarykovy univerzity. Zpěváci si ze soutěže odvezli titul absolutního vítěze Grand Prix.



Michal Vajda, úterý 12. dubna 2016
Magazín > Sborový život

Pěvecký sbor Masarykovy univerzity v Montreux

Tomáš Jarolím / PS Masarykovy univerzity

Mezi celkem dvanácti soutěžícími byly například sbory z Belgie, Maďarska, Číny nebo Portugalska. „Každý sbor, který se chtěl zúčastnit, musel poslat přihlášku s nahrávkami a soutěžním repertoárem. Na základě toho byli potom soutěžící vybráni,” vysvětlil sbormistr pěveckého sboru Masarykovy univerzity Michal Vajda.

Do finále postoupili brněnští zpěváci spolu s ženským sborem z Maďarska. „Po vyhlášení výsledků jsme se museli okamžitě rozhodnout, co budeme v boji o titul zpívat. To bylo opravdu těžké. Nakonec jsme zvolili moravskou lidovku a vyplatilo se to,” dodal Vajda. Podle prezidenta sboru Jiřího Ammera byl maďarský sbor těžkým soupeřem. „Když jsme je slyšeli zpívat, bylo nám jasné, že to nebude vůbec lehké. Naštěstí se nám lidovka povedla, užili jsme si ji my i diváci,“ doplnil Ammer. Ocenění v Grand Prix získal sbor na mezinárodních soutěžích už počtvrté.

Festival ale nebyl jen o soupeření. „Překvapila mě přátelská atmosféra mezi sbory. Třeba před vyhlášením výsledků jsme všichni společně dělali mexickou vlnu a zpívali,“ řekla jedna ze zpěvaček Pěveckého sboru Masarykovy univerzity Jarmila Andrlová.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)