Sbor KOS Velikonoce prozpívá v amerických kostelích

Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy v Litomyšli opět míří za velkou louži. Naposledy se mladí zpěváci vydali do zámoří před osmi lety. Tehdy koncertovali v Kanadě, pochopitelně v poněkud jiném složení nežli v současné době, neboť studenti, kteří v roce 2008 tvořili jádro pěveckého seskupení, mezitím opustili rodné hnízdo Pedagogické školy a vydali se realizovat své sny a plány.



Zuzana Fruniová, pondělí 7. března 2016
Magazín > Sborový život

Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy v Litomyšli

Michal Fairaizl / KOS

Letošní turné KOSu se uskuteční v termínu od 11. do 29. března 2016 na pozvání organizace Czech Symphony Project. Za projektem stojí doktor Michael Šust, basbarytonista a pastor, který pochází z Čech. Litomyšlané se s touto osobností měli možnost seznámit během nedávného vánočního koncertu. Michael Šust je nejenom ředitelem, ale také zakladatelem této organizace. V rámci celovečerních koncertů budou KOSáci účinkovat ve třech státech – Missouri, Tennessee a Illinois. Představí se však rovněž školákům a plánována je i celá řada drobných vystoupení v nejrůznějších institucích ve zmiňovaných státech. „V době Velikonoc uspořádáme duchovní koncerty v kostelích a katedrálách,“ komentuje program turné sbormistr KOSu Milan Motl a dodává: „Chybět nebude ani vystoupení na Univerzitě v Saint Louis a dalších školách.“ Pro americké posluchače si muzikanti připravili program, jehož těžiště je postaveno na české národní hudbě. K té neodmyslitelně patří i lidové kroje, v nichž budou zpěváci účinkovat. Vystoupení budou doplněna pohybovou choreografií, na kterou jsou pravidelní návštěvníci KOSáckých koncertů zvyklí a těší se na tato oživení. „Vozembouch pochopitelně chybět nemůže,“ odpověděl s úsměvem sbormistr Milan Motl na dotaz, zda do Ameriky poputuje i tato pro KOS typická rekvizita.

Vedle koncertní sňůry je pro mladé zpěváky připraven i doprovodný program v podobě poznávání americké kultury, přírodních krás a pamětihodností. V neposlední řadě si budou moci KOSáci ověřit své jazykové dovednosti v praxi a případně se zdokonalit. U příležitosti zahraničního turné vydal KOS tzv. Americké CD s písněmi a skladbami, které bude v USA sbor prezentovat. Tato v životě sboru významná prezentace by se však nemohla uskutečnit bez finanční podpory sponzorů - Pedagogické školy Litomyšl, města Litomyšl a Pardubického kraje. Těm všem patří poděkování muzikantů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)