Jablonecké Vánoce plné zpěvu s Iuventus, gaude!

V Jablonci nad Nisou je téměř tradicí, že Základní umělecká škola nabídne o adventním čase několik zajímavých projektů, na kterých spolupracuje DPS Iuventus, gaude! a to i s přípravnými sbory. Vše začalo koncertem hlavního sboru na náměstí o první adventní neděli při příležitosti rozsvícení vánočního stromu. I když počasí vůbec nepřálo, tak dívky a chlapci s pěveckého sboru přispěli svým zpěvem ke kouzelné atmosféře přicházejících Vánoc.



Romana Císařová, pondělí 18. ledna 2016
Magazín > Sborový život

Vánoce s Iuventus, gaude!

Iuventus, gaude! / archiv Iuventus, gaude!

O týden později vystoupil se svým repertoárem chlapecký sbor Liberi, gaudete! v kostele dr. Farského v rámci projektu Tvoříme duši. V letošním roce se také děti z přípravky Amici, gaudete! a koncertního sboru Iuventus, gaude! připojily k obnovenému scénickému provedení České mše vánoční od J. J. Ryby s názvem Hej, Mistře! První představení v roce 2013 se setkalo s velkým úspěchem a režisér Václav Bárta rád znovu zavítal mezi děti se sborů a Jabloneckého komorního orchestru. Zapojeni byli nejen učitelé jako sólisté, ale i další oddělení ZUŠ - literárně-dramatický, výtvarný a taneční. Po náročné přípravě se 20.12.2015 v Městském divadle za vůně “svařáku” opět povedly dva úspěšné koncerty, kdy všichni zúčastnění byli odměnění velkým aplausem a mnohým návštěvníkům se dojetím zaleskla v oku i slzička.

Sborové Vánoce vrcholí už tradičně 27.12.2015 koncertem všech oddělení ve velkém sále Eurocentra, kdy se i letos na pódiu představilo téměř 180 dětí. Zahájení se ujal hlavní sbor Iuventus, gaude! skladbou Gloria od Jana Nováka a uvedl tak křest svého CD EXSULTATE, kterému kmotrové z řad sborových přátel paní Miroslava Kováříková a pan Petr Tulpa popřáli do vínku mnoho jásavých let. Dalšího programu se ujaly děti z přípravného sboru Pueri, gaudete! s pásmem dětských písniček od Jana Hanuše, Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Nově se pak se třemi písněmi představilo komorní uskupení dívek z hlavního sboru. Ještě před přestávkou se další přípravce Amici, gaudete! podařilo rozesmát a rozzářit celé publikum vyprodaného Eurocentra a všichni pak mohli v předsálí ochutnat cukroví od maminek a babiček našich sboráků. Koncert pokračoval pásmem evropských a českých koled, které zazpívali chlapci a děvčata z Liberi, gaudete! Hlavní sbor přišel na řadu na závěr a představil divákům svůj repertoár složený nejen z koled a vánočních spirituálů. Nebyl by to ten správný koncert IG! , kdyby se na úplný konec koncertu na podium k hlavnímu sboru nepřipojily všechny děti. A tak i na tomto představení se celý sál rozezněl koledami, kdy se neváhali přidat i diváci.

Iuventus, gaude!, včetně všech přípravných sborů, přinesl opět radost a potěšení v náročném čase, který by měl být v duchu rozjímání a oslav, i když většinou je to spíše shon a spousta práce s přípravami na příchod Vánoc a Nového roku. Jak doufám, tak i příští rok se dětem povedete při svých koncertech a projektech rozzářit a potěšit rodiče i diváky svými dětskými hlásky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)