Benefiční koncert pro varhany v brněnském Králově Poli

V sobotu 25. dubna 2015 se uskutečnil v kostele Nejsvětější Trojice v Brně v Králově Poli benefiční koncert na podporu výstavby nových varhan v tomto původně gotickém kostele, který byl později přestaven do nynější barokní podoby.



Josef Čudlý, úterý 12. května 2015
Magazín > Sborový život

Festivia Chorus a AGV Gross Siegharts v Králově Poli

Organizátor této akce Spolek pro varhany Královo Pole, pozval k tomuto koncertu komorní pěvecký sbor Festivia Chorus z Velké Lhoty u Dačic a rakouský pěvecký sbor Arbeitergesangsverein Gross-Siegharts und Umgebung. Oba dva sbory řídila jejich sbormistryně MgA. Jitka Čudlá, na stávající varhany hrála varhanice a organizátorka Brněnského varhanního festivalu MgA. Hana Bartošová.

Koncert zahájila varhanní hrou MgA. Hana Bartošová, následně představil předseda sboru Festivia Chorus Josef Čudlý posluchačům všechny účinkující a následovalo vystoupení rakouského sboru AGV Gross Siegharts. Poté opět zazněly varhany a na řadu se svým vystoupením přišel komorní pěvecký sbor Festivia Chorus. Pak zazněly místní varhany naposled a vyvrcholením koncertu bylo zpívání obou sborů společně. Před poslední skladbou pozval Josef Čudlý před posluchače Ing. Jana Žalmana, vedoucího pobočky Waldviertler Sparkasse Bank AG, která 4. května 2015 oficiálně otevírá v Brně své prostory pro veřejnost. Ing. Žalman v krátkosti představil tuto pobočku a předal místnímu Spolku pro varhany Královo Pole šek s finanční podporou určenou na výstavbu nových varhan. S bankou WSPK spolupracují dlouhodobě oba sbory, český i rakouský, a tak se možnost zapojit do kulturního dění i brněnskou pobočku přímo nabízela. Pak již následovala poslední skladba koncertu a předávání květin a dárků, které sbory přivezly pro své hostitele. O spokojenosti publika svědčí fakt, že zpěváci museli dvakrát přidávat a byli odměněni dlouhotrvajícím potleskem.

Sbory spolu zpívaly společně již poněkolikáté a již dříve bylo mezi jednotlivými členy navázáno nejen hudební, ale i opravdové osobní přátelství. Již nyní, několik dnů po brněnském koncertě, začali s přípravami dalšího společného vystoupení členové rakouského pěveckého sboru AGV Gross-Siegharts. Společně se sborem Festivia Chorus se má jednat o koncert v roce 2016 ve Vídni.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)