Nová opera bude mít premiéru v kostele sv. Šimona a Judy

V sobotu 17. a znovu v neděli 18. 5. 2014 se v kostele sv. Šimona a Judy v Praze na Starém Městě uskuteční slavnostní premiéra opery Stalo se slovo. Autorem hudby je Jan Fila, libreto napsal P. Petr Beneš. Představení režírovala Mlada Kyovská Šerých.



Marta Kloučková, sobota 17. května 2014
Magazín > Sborový život

Pražští pěvci (zdroj: www.prazstipevci.cz)

archiv sboru / www.prazstipevci.cz

Právě ona inspirovala talentovaného studenta HAMU Jana Filu, když ho před lety vyzvala k tomu, aby jí napsal hudbu k pašijovým hrám. V letech 2012 – 2014 tak vznikla opera-oratorium na středověký námět, pro sóla, smíšený sbor, recitátory, tanečníky, symfonický orchestr a elektroniku, s názvem Stalo se slovo. „Půl roku jsme spolu s režisérkou a libretistou ladili koncepci opery. A velmi nám v tom pomáhalo prostředí utěšené fary a chrámu Nejsvětějšího srdce Páně, kde je libretista P. Petr Beneš kaplanem,” říká skladatel Jan Fila.

„Opera nejprve zpochybní hranici mezi diváky a herci, vyzve k radosti ze života, dotkne se ale i nevyhnutelnosti bolesti a téměř se studem poprosí všechny o angažovanost, protože v příběhu, který se bude hrát, a který je zdánlivě notoricky známý, půjde o každého z nás.”, prozradila režisérka Mlada Kyovská Šerých.

K práci na realizaci operní premiéry se připojili studenti AMU – muzikanti i divadelníci, a studenti VŠE z artsmanagementu a multimédií. Inscenace je součástí projektu KNOWtilus 2014 – Ostrovy poznání, financovaného z Centralizovaného rozvojového programu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Premiéra se koná pod záštitou Hany Machkové, rektorky VŠE a Jana Hančila, rektora AMU.

A režisérka Mlada Kyovská Šerých dodává: „Chtěla bych poděkovat všem svým spolužákům z Akademie múzických umění, pěvcům, hercům, tanečníkům, dirigentům, a také kolegům z Vysoké školy ekonomické. Našim učitelům a ostatním, kteří umožnili, aby se dílo dokončilo. Malá kulička, do které jsme s Janem foukli, se cestou obohatila o nové tváře a díky nim začala žít vlastním životem.”


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)