Iuventus, gaude! uvede "Rybovku" na prknech jabloneckého divadla

Dovolujeme si Vás co nejsrdečněji pozvat k návštěvě scénického provedení tradiční České mše vánoční HEJ MISTŘE! v Městském divadle Jablonec nad Nisou, které chystáme na sobotu 14. prosince od 19.00 hod.



Vít Rakušan, středa 4. prosince 2013
Magazín > Sborový život

Foto z loňského pořadu Vánoce s Choreou a Iuventus! (autor: Vít Rakušan)

Po loňském úspěšném spojení souboru CHOREA BOHEMICA a dětského pěveckého sboru IUVENTUS, GAUDE! přicházíme letos opět s originálním zpracováním tématu českých lidových vánoc. Tentokrát jsme se rozhodli pro neobvyklé pojetí České mše vánoční HEJ MISTŘE! Jakuba Jana Ryby. Jedinečnost našeho provedení tkví jednak v tom, že veškeré sbory psané původně pro smíšený pěvecký sbor byly přepracovány pro dětské hlasy, ale hlavně jsme se pokusili obsah Rybovy mše zprostředkovat divákovi trochu jinak - v divadelním prostředí, a to jak na pódiu, tak vlastně i ve všech ostatních divadelních prostorách. Atmosféra lidových vánoc bude všudypřítomná a doufejme, že i opravdová. Ve foyeru divadla bude před představením i během přestávky probíhat lidový vánoční trh. K dostání budou preclíky, perníčky, cukroví, růžence, vánoční koření, drobná keramika….a k tomu svařák či medovina...

Na pomoc jsme přizvali osvědčeného pana režiséra Václava Bártu, který svými nápady dokázal naše představy proměnit v pozoruhodný a svým způsobem výjimečný divadelní tvar. Program nese podtitul “Zvonkový čas”. Tento název předznamenává, že do podoby divadelní inscenace budou zapojeni i diváci a z toho důvodu je zapotřebí, aby si s sebou přinesli zvonečky.

Do náročných příprav představení se zapojila větší část jablonecké ZUŠky, včetně rodičů i přátel škole blízkých. Zpívat a hrát bude více než 100 žáků a dalších účinkujících.

Na pódiu se objeví překrásný vyřezávaný Loučenský betlém, jež nám pro tuto příležitost laskavě zapůjčil Spolek přátel obce Janov nad Nisou.

Velice se těšíme na vánoční setkání s Vámi!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)