Cena UČPS za přínos českému sborovému hnutí patří Virtuosi di Mikulov

Sbor Virtuosi di Mikulov získal ocenění Unie českých pěveckých sborů za přínos českému sborovému hnutí v uplynulém roce 2012.



Ivana Gavendová, úterý 30. dubna 2013
Magazín > Sborový život

Virtuosi di Mikulov

Pěvecký sbor US Virtuosi di Mikulov vznikl počátkem roku 1996. Jeho poněkud nadnesený název je dokladem, že se původně jednalo o recesistickou pěveckou skupinu. Členové si však záhy uvědomili závaznost svého jména, angažovali profesionálního sbormistra a skupina se přeměnila v komorní smíšený sbor. Ten koncertoval zejména v Mikulově, později i v blízkém okolí a nedalekém zahraničí. Jeho poslání vidíme v tom, že působí nám i našim posluchačům radost.

Sbor účinkoval v Rakousku, Německu, Itálii a v Chorvatsku. Dnes má více jak čtyřicet zpěváků a jeho členy jsou nejlepší pěvci z širokého okolí. Aktivní činnost se rozšířila na více jak dvacet koncertů ročně, což přispívá k dalšímu zvyšování úrovně tělesa. Vzrostly i mezinárodní aktivity, sbor absolvoval velmi úspěšný zájezd do Liverpoolu (2009) a opakovaně koncertoval v Rakousku a na Slovensku.

Jeho repertoár zahrnuje klasickou sborovou tvorbu českých i světových skladatelů. Zvláštností je uvádění děl z mikulovských hudebních archivů. Sbor je žádaným hostem festivalů a partnerem pro sólisty. V premiérách či obnovených premiérách interpretuje díla soudobých autorů (Peter Graham, Arnošt Parsch, Jiří Teml aj.). Spolupracuje s Mátlovým akademickým sborem, brněnským Lumírem, s Mladými brněnskými symfoniky, Graffovým kvartetem a dalšími sbory a orchestry, s nimiž uvedl závažná díla českých autorů (Leoš Janáček – Glagolská mše, Antonín Dvořák – Te Deum, Svatební košile). V roce 2006 natočil profilové CD. Ve spolupráci s Hodonínským symfonickým orchestrem a smíšeným sborem nastudoval kantátu Bedřicha Smetany Česká píseň a výběr z díla C. Orffa Carmina Burana. S Mladými brněnskými symfoniky a dalšími tradičními partnery uvedl Missu solemnis Zdeňka Pololáníka.

V roce 1999 byla založena tradice Mezinárodního festivalu pěveckých sborů Kampanila, který si postupně získal vysoké renomé a hostil řadu evropsky proslulých sborových těles. Čestnou funkci prezidenta festivalu přijali i Blanka Juhaňáková, Lubomír Mátl, Otakar Trhlík, Arnošt Parsch, Zdeněk Pololáník či Antonín Tučapský.

Koncertní program uplynulého roku 2012 byl velice bohatý. Mimo pravidelných mikulovských koncertů se sbor podílel na velmi úspěšném uvedení Requiem Pavola Kršky, k němuž byl přizván Žilinským miešaným zborom s dirigentem Štefanem Sedlickým a na uvedení Requiem Giuseppe Verdiho, k němuž byl přizván Mladými brněnskými symfoniky s dirigentem Tomášem Krejčím. Již v únoru 2012 spoluúčinkovali VdM na inaugurační mši svaté kardinála Dominika Duky v pražské katedrále sv. Víta.

V roce 2012 natočili VdM své druhé CD CUVÉE VIRTUOSI DI MIKULOV. Je na něm uveden průřez úspěšným repertoárem, který v posledních letech se sborem nastudovala kmenová sbormistryně Zuzana Kadlčíková Pirnerová, jež se nyní věnuje radostným mateřským povinnostem. Na její místo se vrátil Martin Franze, který byl prvním dlouholetým profesionálním sbormistrem VdM. Absolvent brněnské konzervatoře v oboru sólový zpěv a Janáčkovy akademie múzických umění v oboru dirigování sboru vystupuje jako zpěvák s různými sbory a vokálními ansámbly (Český filharmonický sbor Brno, Czech Ensemble Baroque). Ve sbormistrovské a dirigentské praxi spolupracoval na řadě koncertů i studiových natáčení. V současné době je stálým sbormistrem vokálního ansámblu Musica da Camera Brno, smíšeného sboru Kantiléna a Virtuosi di Mikulov.

V této sezóně sbor studuje Orffovu Carmina Burana, kterou uvede ve spolupráci s brněnským smíšeným sborem Kantiléna, s komorním sborem Kantila Křtiny a s holešovským sborem Moravské děti. Dílo bude provedeno v netradiční autorově úpravě pro dva klavíry a bicí nástroje v jeskyni Výpustek v Moravském krasu, v Mikulově na Kampanile a v brněnském Besedním domě.

XV. ročník Mezinárodního festivalu pěveckých sborů Kampanila se uskuteční ve dnech 30. srpna až 1. září 2013. Hostem bude i italský sbor Corale Bonagiunta da San Ginesio.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)