SBOR ROKU 2012: Bohemiachor

Celorepublikový pěvecký sbor Bohemiachor byl Unií českých pěveckých sborů vyhlášen Sborem roku 2012 v kategorii dospělých sborů. Seznamte se s jeho činností a úspěchy v dnešním medailonku.



Michal Hájek, čtvrtek 28. března 2013
Magazín > Sborový život

Bohemiachor

Bohemiachor se sám označuje jako dobře smíšený nebo zvláštní sbor. Byl založen v roce 1993 z ideje a úsilí Jana Staňka. Základním impulsem pro vznik bylo přetékající pěvecké nadšení propuklé na sborovém festivalu Bohemia Cantat, tehdy konaném v Havlíčkově Brodě.

Členy sboru jsou zpěváci a sbormistři z celé České republiky. Od podobných pokusů sestavit sbor z vybraných pěvců se liší všeobecnou přívětivostí a kamarádským ovzduším, které klade nad soutěžní ambice. Setkávání pouze pětkrát za rok má vždy charakter svátku a zvláštní natěšené nálady, vykupované domácí přípravou. Dá se s trochou nadsázky říci, že teprve s nástupem internetu se podařilo udržet podobný sbor v patřičném tahu, protože rozeslat tolik not, nahrávek, MIDI souborů a povzbuzujících výkřiků by se se starými komunikačními prostředky prostě nezvládlo.

I organizačně je sbor netypický, víkendové setkání je vždy na jiném místě v Čechách i na Moravě a stará se o něj jiný sborista. Na oplátku je velmi příjemné pro libovolného člena přijet skoro kamkoli - vždy je nedaleko stávající nebo bývalý člen sboru, který ho přátelsky uvítá. Na letní soustředění často navazují nebo je prolínají společně trávené dovolené a ve sboru se i mimo vážnou práci stále muzicíruje, přičemž na řadě večírků má doprovodný instrumentální ansámbl charakter orchestru.

Sbor se po celou dobu své existence věnuje objevování nových repertoárových zdrojů a často se stává zdrojem pro obohacení domovských sborů jednotlivých členů. Pro podobná bádání sbor navazuje spolupráci s externími sbormistry, tu- i cizozemskými. Za dvacet let existence jich nasbíral několik desítek (Jiří Kolář, Milan Uherek, Zdeněk Lukáš, Roman Válek, Jan Míšek, Stanislav Mistr, David Eben, Robert Hugo, Jiří Kratochvíl, Lubomír Mátl a řada dalších, ze zahraničních například Urs Ehrenzeller, Helmut Steger nebo Kinley Lange).

V průběhu let se sbor věnoval bytostně české hudbě (Dvořák, Martinů, Janáček, Lukáš), hudbě pravoslavné (Čajkovskij, Bortňanskij, Rachmaninov), baroku (Bach, Černohorský), experimentům a současné hudbě v nejširším slova smyslu, spirituálům, jazzu i hudbě etnické.

Nasbíraný repertoár udržují a vlastními uměleckými podněty obohacují kmenoví sbormistři. Pod jejich vedením se pak sbor přece jen občas uvolí něco natočit nebo navštívit nějaký festival. Dlouhá léta sbor vedl jako hlavní sbormistr Jan Staněk a získal s ním řadu pěkných ocenění (nejlepší smíšený sbor v Llangollenu 1997, stříbrné pásmo sborové olympiády v Brémách 2004, řada zlatých pásem v domácích soutěžích). Druhý stálý sbormistr, Libor Sládek, se sborem vyhrál Canti Veris Praga v roce 2008.

V roce 2012 se postupně, díky projektu věnovanému 20. století, stal hlavním dirigentem Michal Hájek. Na jaře téhož roku vyrazil s Bohemiachorem do Bratislavy na soutěžní festival Slovakia Cantat a získal zde prakticky všechna zlatá ocenění, která mohl, včetně Grand Prix a ceny pro nejlepšího sbormistra. Předání pomyslného sbormistrovského žezla z rukou Jana Staňka se událo na tříkrálovém a třísbormistrovském koncertě v Praze v lednu 2013.

Výskyt Bohemiachoru v časech budoucích je jasný – květnové soustředění v Huntířově, letní soustředění v Mladých Bukách, podzimní soustředění v Litoměřících, zde i s účastí na duchovním festivalu. Na podzim roku 2014 se sbor vypraví na turné po Skandinávii.

Do třetí dekády svého trvání vyráží Bohemiachor s nezmenšeným elánem a v plném počtu 8x8 hlasů (přesněji: ještě dva tenoři by se vešli...).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)