Festival EuroChoir 2012 úspěšný!

Unie českých pěveckých sborů získala uznání od Evropské sborové asociace

Začátkem července (7.-15.7.2012) zažilo malebné podkrkonošské městečko, Lomnice nad Popelkou, opravdový sborový svátek. Ve spolupráci s mezinárodní sborovou federací European Choral Association-Europa Cantat (ECA-EC) zde Unie českých pěveckých sborů pořádala 31.ročník prestižního sborového festivalu EuroChoir, který se poprvé ve své historii konal v České republice.



Zdeněk Kadlas, úterý 28. srpna 2012
Magazín > Sborový život

EuroChoir 2012, foto Karel Kašák

Karel Kašák / EuroChoir

Příprava festivalu probíhala více než 2 roky a neobešla se bez problémů. Původně měla Česká republika pořádat festival již v roce 2011, ale ECA-EC dala přednost zkušeným pořadatelům ze severoitalského regionu Trentino. Festival EuroChoir 2012 se stal součástí velkého mezinárodního projektu ECA-EC pod názvem VOICE (Vision On Innovation for Choral music in Europe), spolufinancovaného z komunitárního programu EU CULTURE, který zahrnuje celou řadu akcí (festivalů, odborných seminářů, skladatelských soutěží apod.) 14 partnerů z 10 zemí. Největší akcí v rámci projektu VOICE byl velký festival Europa cantat, který se konal na přelomu července a srpna v Turíně.

Nechybělo mnoho a veškeré úsilí spojené s přípravou festivalu (zpracování podkladů pro projektové žádosti o dotaci do programu CULTURE, žádostí o granty z Ministerstva kultury, Libereckého kraje, měst Lomnice nad Popelkou a Semily, výběr sbormistrů a repertoáru, příprava webových stránek, zajištění ubytování a stravování pro účastníky, zkušebny, nástrojů, notového materiálu aj.) by přišlo vniveč. Právě velká konkurence obřího festivalu Europa cantat, který se koná jedenkrát za 3 roky a je určen několika tisícům sborových zpěváků (v Turíně se letos o prázdninách sešlo přes 5000 zpěváků, sbormistrů, hudebníků a dalších hostů – příznivců sborové hudby) způsobila, že k datu uzávěrky přihlášek (30.dubna 2012) bylo na EuroChoir 2012 přihlášeno pouze 18 účastníků.

Díky četným intervencím Evropské sborové asociace a také pomoci pardubického VUSu se nakonec podařilo doplnit festivalový sbor co do počtu zpěváků i obsazení jednotlivých hlasů. Do Lomnice nakonec dorazilo 43 vynikajících sborových zpěváků z 11 zemí z celé Evropy i ze zámoří (Izrael, Jihoafrická republika).

Charakteristickým rysem festivalu EuroChoir je důraz na propagaci moderní sborové tvorby, zejména z pořadatelské země. Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci s ECA-EC vybrala pro letošní ročník opravdu kvalitní sbormistry. Mezinárodní repertoár nastudoval renomovaný rakouský sbormistr, skladatel a hudební pedagog, Franz M. Herzog, z Akademie múzických umění (Universität für Musik und Darstellende Kunst) z Grazu, barvy pořadatelské země (včetně nácviku náročných sborových skladeb českých autorů) hájil zkušený sbormistr a hudební pedagog, Jaroslav Brych. Dvojici sbormistrů doplnily vynikající hlasová poradkyně Nadia Ladkany (s bohatými zkušenostmi v oblasti sólového i sborového zpěvu, hlasové výchovy a sborového dirigování) a brilantní klavíristka Irina Lorents (v současné době působí na Konzervatoři v Teplicích a spolupracuje se Severočeským divadlem opery a baletu v Ústí nad Labem).

Dvojice sbormistrů během 6 festivalových dnů dokázala v nádherném prostředí rekonstruovaného lomnického zámku nastudovat náročný hodinový repertoár, který zahrnoval jak díla světových klasiků, tak i současných českých autorů (seznam repertoáru – viz www.eurochoir2012.cz). Vyvrcholením festivalu byly bezesporu 3 festivalové koncerty – v pátek 13.července v Tylově divadle v Lomnici nad Popelkou, v sobotu 14.července v kostele sv.Petra a Pavla v Semilech a v neděli 15.července v evangelickém kostele u Salvátora v Praze (recenzi koncertu přinášíme na jiném místě).

Potenciál kvalitních mladých hlasů (festival EuroChoir je určen pro zpěváky ve věkovém rozpětí 18-30 let) se podařilo oběma sbormistrům s vydatnou pomocí energické hlasové poradkyně N.Ladkany dokonale využít a všechna festivalová vystoupení přinesla posluchačům mimořádný hudební zážitek. Je nesmírná škoda, že zejména pražský koncert unikl v tomto prázdninovém termínu pozornosti četných příznivců kvalitní sborové hudby.

Festival EuroChoir samozřejmě neznamená jen hodiny a hodiny strávené tvrdým nácvikem obtížných sborových skladeb (zpěváci strávili na zkouškách denně více než 8 hodin čistého času), ale také seznámení a navázání nových přátelství s kolegy ze sborů z jiných zemí. Účastníci festivalu byli ubytování v lomnickém Domově mládeže, kvalitní stravování zajišťovala Střední škola, orientovaná mj. na výuku gastronomických oborů (prezentaci toho nejlepšího mohli účastníci posoudit i v rámci úvodního a závěrečného společenského setkání v zámeckém sklepení). V rámci doprovodného programu festivalu poznali zpěváci z 11 zemí i krásy Českého ráje – Hruboskalské skalní město a Bozkovské dolomitové jeskyně.

Co říci závěrem? Přes počáteční problémy a obavy o existenci se festival EuroChoir 2012 bezesporu vydařil a zaznamenal příznivé ohlasy jak od samotných účastníků - zpěváků, tak i návštěvníků koncertů. Unie českých pěveckých sborů získala i uznání vedení Evropské sborové asociace – Europa cantat (na setkání organizátorů festivalů v rámci projektu VOICE během letošního festivalu Europa cantat v Turíně). Velký dík patří všem, kteří se na organizaci festivalu podíleli, počínaje sbormistry, hudebními pedagogy a samotnými zpěváky, přes pracovníky KIS Lomnice, Střední školy a Domova mládeže v Lomnici, financující instituce a sponzory (EU program CULTURE, Ministerstvo kultury, Liberecký kraj, města Lomnice nad Popelkou a Semily) až po obětavé organizátory z UČPS a ECA-EC.

Třeba se po těchto dobrých zkušenostech festival EuroChoir znovu vrátí do České republiky dřív než za 31 let…


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)