Mezinárodní festival dětských a mládežnických pěveckých sborů

Mezinárodní festival dětských a mládežnických pěveckých sborů v Pardubicích je festival nesoutěžní, jehož bohatý program není dramaturgicky ani žánrově vymezen. Od roku 1999 se koná jednou za dva roky, letos proběhne ve dnech 4. – 6. listopadu.



-kcpardubice-, čtvrtek 20. října 2011
Magazín > Sborový život

ilustrační foto

Festival probíhá ve třech dnech, od pátku do neděle. Účastní se ho vždy dětské a mládežnické soubory, které patří ke špičce ve svém oboru a mohou se pochlubit množstvím ocenění z domácích i světových přehlídek. Jejich repertoár zahrnuje lidové písničky, klasickou vážnou hudbu, sakrální tvorbu a zkrátka nepřijdou ani příznivci muzikálových skladeb či osobností popu (např. Michaela Jacksona). Celé akci předchází čtvrteční Nocturno zahraničních sborů, které se koná v podvečerních hodinách na Pernštýnském náměstí.

První den festivalu patří Zahajovacímu koncertu, na kterém kromě všech oddělení PDS Iuventus Cantans vystoupí i zahraniční hosté. Na sobotním II. festivalovém koncertu se představí mimopardubické sbory. V neděli dopoledne se pak mohou návštěvníci tradičního koncertu v Husově sboru zaposlouchat do sborové chrámové tvorby "všech epoch" v provedení dětských sborů.Závěrečný koncert, ve kterém se představí všechny zúčastněné pěvecké sbory, celý festival uzavírá v nedělní podvečer.

Duchovním otcem Mezinárodního festivalu dětských a mládežnických pěveckých sborů je Doc. Ing. Vlastislav Novák - zakladatel a dlouholetý umělecký vedoucí Pardubického dětského sboru (1960 - 2006) a Vysokoškolského uměleckého souboru (1950 - 1985). Od roku 1980 působí jako profesor dirigování a sborového zpěvu na pardubické konzervatoři, kde vychoval řadu dnes již známých profesionálních dirigentů a sbormistrů, působících v celé České republice. Vedl mnoho dirigentských a sbormistrovských seminářů a kurzů v České republice, Německu, Litvě, Polsku, Řecku a Americe. Je rovněž zván do mezinárodních porot sborových soutěží v ČR, mnoha zemí Evropy i do Ameriky.

Předcházejících 21 ročníků, konaných zpravidla v lichých letech, se zúčastnilo 52 sborů ze zahraničí ( Německo, Slovensko, Litva, Lotyšsko, Rusko,Maďarsko, Polsko.) a cca 140 sborů z ČR , z toho mnohé opakovaně. Festival je výběrový, sbory jsou pouze zvány, což zaručuje jeho vysokou uměleckou úroveň.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)