Koncert barokní hudby - Purcell vs. Zelenka

Ohlédnutím za nedávno uplynulou Památkou všech věrných zesnulých byl koncert komorního sboru VOKS Praha a jeho hostů, který se uskutečnil dne 9. 11. 2010 v kostele Stětí sv. Jana Křtitele v Hostivaři.



Veronika Hoppová, sobota 4. prosince 2010
Magazín > Sborový život

VOKS - Volné komorní sdružení

VOKS Praha v programu s názvem "Purcell vs. Zelenka" představil krásný barokní program, který sestával ze skladeb dvou světově proslulých barokních autorů - Henryho Purcella a Jana Dismase Zelenky.

V úvodu koncertu zazněla pod taktovkou Martiny Spiritové skladba J. D Zelenky Sub tuum praesidium, kterou hrou na varhanní pozitiv doprovodila již tradičně Jiřina Dvořáková-Marešová. Následovala dvě kratší a capella díla z odkazu H. Purcella Hear my Prayer, O Lord a Remember not, Lord, our offences. Spolu s Jiřinou Dvořákovou-Marešovou dále sbor představil působivé dílo H. Purcella Music for the Funeral of Queen Mary. Poté se sbor vrátil k tvorbě J. D. Zelenky a zazpíval a capella skladbu Caligaverunt oculi mei.

Závěr koncertu patřil jednomu z vrcholů české barokní tvorby. VOKS Praha pod vedením Kryštofa Spirita a za doprovodu komorního orchestru (ve složení Jana Táborská (flétna), Antonín Burda (housle), Zuzana Virglerová (violoncello) a Jiřina Dvořáková-Marešová (varhanní pozitiv) provedl nádhernou mši Missa de Requiem in c J. D. Zelenky, ve které se v sólových partech představili Martina Spiritová (soprán), Helena Lisá (alt), Stanislav Kneifl (tenor) a Marek Leitl (bas).

VOKS Praha a jeho hosté spolu s publikem díky povedenému koncertu s krásnou atmosférou uctili Památku všech věrných zesnulých a tímto děkují farnosti kostela Stětí sv. Jana Křtitele v Hostivaři za zprostředkování pro všechny jistě nezapomenutelného večera.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)