Liberecký Severáček se vrátil z mimořádně úspěšného turné po Jižní Koreji

V pondělí 15. listopadu brzy ráno se vrátilo třicet dětí Severáčku, libereckého dětského sboru ZUŠ z desetidenního turné po Jižní Koreji. Severáček koncertoval ve městech Ulsan a Yangsan, a poté se zúčastnil mezinárodního festivalu a soutěže v metropoli Busan. Zde soutěžily severáčkovské děti ve dvou kategoriích, v kategorii stejnohlasých sborů s klasickým repertoárem a v kategorii „ethnic“, kde děti nejen zpívaly, ale i tančily na úpravy lidových písní.



Jana Průšková, středa 24. listopadu 2010
Magazín > Sborový život

Zkouška Severáčku v Koreji

V obrovské konkurenci dospělých sborů (soutěže se nesměly zúčastnit děti mladší 16 let) si Severáček vyzpíval dvě bronzové medaile. „Umístění je pro nás nesmírně cenné, neboť společně se sbory dospělých jsme ještě nikdy nesoutěžili a navíc sbory z Koreje a Indonésie, které se umístily před námi, předvedly profesionální výkony,“ uvedla sbormistryně Severáčku Silvie Pálková. „Na soutěži zazpívaly děti úžasně a předvedly to nejlepší z naší sborové tradice. Navíc mám radost, že jsme korejské publikum opravdu zaujali, o čemž svědčil nejen velký aplaus, kterého se nám dostalo, ale i další pozvání a spolupráce s korejskými dětskými sbory, která bude v budoucnu pokračovat“.

Kromě zpívání a mnoha koncertů navíc děti navštívily dva buddhistické chrámy, turisticky atraktivní město Gyeongju, prohlédly si mořské akvárium v Busanu a také odpočívaly v zábavném parku Tongdo Fantazia. Navíc měly možnost díky ubytování v rodinách v první půli turné poznat korejské zvyky a zcela odlišnou kuchyni opravdu z blízka. „Byl to v historii Severáčku další úspěšný a navíc zcela mimořádný a v mnoha ohledech nezapomenutelný zájezd, na který budeme všichni vzpomínat“, dodala ještě Silvie Pálková.

Zájezd do tak daleké a exotické země se uskutečnil rovněž díky finanční podpoře Statutárního města Liberec, Ministerstvu kultury ČR a akciové společnosti SVS Teplice. Jejich podpora umožnila dětem Severáčku prožít překrásných deset dnů na druhém konci světa, ve kterých zúročily roky práce a úsilí a skvěle reprezentovaly nejen město liberec, ale celou Českou republiku.

Po návratu z Koreje se Severáček připravuje kromě jiného na tradiční vánoční koncert v Domě kultury, kde svým zpěvem společně s bývalými členy sboru oslaví 85. narozeniny zakladatele Severáčku Milana Uherka.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)